Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne

Lähimaksu

Tervetuloa kokemaan maailman helpoin matkustaminen! Föli-matkan voi maksaa pankki- ja luottokortin tai mobiililaitteen lähimaksulla.

Lähimaksamisen myötä et tarvitse enää bussiin mukaasi käteistä.

Lähimaksaminen on käytössä koko Föli-alueella (Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto ja Rusko). Matkan suuntautuessa Föli-alueen ulkopuolelle tulee ostaa erillinen lippu kuljettajalta.

Kun astut bussin kyytiin, näytä kortinlukijalle lähimaksullista pankki- tai luottokorttiasi tai mobiililaitettasi. Sitten vain nauti matkasta!

Föli toi ensimmäisenä Suomessa lähimaksamisen paikallisliikenteeseen. Samalla liityimme harvalukuiseen kansainvälisten edelläkävijöiden joukkoon EMV-lähimaksuteknologiassa.

Voit maksaa matkasi kaikissa Fölin busseissa ja vesibusseissa näppärästi pankki- ja luottokortin sekä mobiililaitteen lähimaksulla. 

Lippujen hinnat

Lippujen hinnat lähimaksulla maksettaessa:

 • Aikuisten kertalippu (voimassa 2 h), 3 €
 • Aikuisten kertalippu klo 23-04 (voimassa 2 h) 4 €
 • Päivälippu 8 € (hintakatto)
 • Seitsemän päivän lippu 26 € (hintakatto)
 • 30 päivää 55 € (hintakatto)

Voit maksaa lähimaksulla myös mukana matkustavien liput, jotka kuljettaja tulostaa paperilippuina:

 • Aikuisten kertalippu (voimassa 2 h), 3 €
 • Aikuisten kertalippu klo 23-04 (voimassa 2 h) 4 €
 • Lasten kertalippu (voimassa 2 h) 1,5 €
 • Lasten kertalippu klo 23-04 (voimassa 2 h) 2,5 €
 • Vuorokausilippu 8 €
 • Rahtimaksu 6 €

Linjoilla 413 ja 901-903 ei voi maksaa lähimaksulla. Lähimaksulla voi matkustaa koko Föli-alueella (Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto ja Rusko). 

30 päivän hintakatto

Käytä lähimaksukorttiasi kuin kausikorttia! Aktivoituasi 30 päivän hintakaton käyttöösi, sinulta veloitetaan 30 päivän matkoista maksimissaan 55 euroa, eli 30 päivän kuukausikortin latausmaksun verran.

Saat 30 päivän hintakaton käyttöösi rekisteröimällä lähimaksukorttisi kausikortiksi Fölikaupassa:

 1. Rekisteröidy tai kirjaudu omilla tunnuksillasi Fölikauppaan 
 2.  Lisää maksukorttisi järjestelmään kohdasta profiili, ”lisää lähimaksukortti” painikkeesta

Lähimaksukortin rekisteröinti kausikortiksi edellyttää, että kortti on luettu bussin lukijalaitteella aiemmin. Voit rekisteröityä ainoastaan käyttämällä fyysistä maksukorttia. Kun 30 päivän hintakatto on aktivoitu Fölikaupassa, ei tällöin ole mahdollista kerryttää 7 vrk hintakattoa. Jos maksukorttisi vaihtuu, edellisen kortin matkoja ei siirretä uudelle kortille.

Lähimaksulla maksaessa ei toistaiseksi saa alennusryhmille oikeutettuja alennuksia, kuten seniori- tai opiskelija-alennuksia. 

Perityt maksut voi tarkistaa jälkikäteen

Lukijalaitteet eivät kysy koskaan pin-koodia lähimaksulla maksettaessa. Perityt maksut ja tehdyt matkat voi tarkistaa Föli-kaupan lähimaksuni-osiosta. Sieltä voi halutessaan myös tulostaa kuitin.

""

Lähimaksaminen busseissa toimii näin

Kertalipun ostaminen itselle lähimaksulla

 1. Näytä lähimaksullista pankkikorttia, luottokorttia tai mobiililaitetta bussin lukijalaitteelle. 
 2. Lukijalaite piippaa ja näytölle ilmestyy teksti ”lähimaksu hyväksytty”.
 3. Voit mennä istumaan, lippua ei tulostu.

 

Lähimaksulla ostettaessa kertalippu maksaa 3 euroa ja se sisältää 2 tunnin vaihto-oikeuden. Lipun lopullinen hinta määrittyy kuitenkin osto- ja matkustuskertojen mukaan siten, että matkustaja saa aina edullisimman mahdollisen lipun. Esimerkiksi jos asiakas ostaa päivän aikana kolmannen kertalipun (normaalihinta olisi 3 x 3 euroa = 9 euroa), lähimaksulla ostettu lippu muuttuu päivälipuksi (8 euroa), joka on voimassa liikennöintivuorokauden loppumiseen asti (04:00).

Lähimaksulla saat aina edullisimman lipun

Järjestelmä laskee automaattisesti sinulle edullisimman lipun tekemiesi matkojen perusteella.

Veloitus tapahtuu pankkitililtäsi päivän päätteeksi. Sinulta voidaan veloittaa joko kertalipun, päivälipun tai 7 päivän lipun hinta.

Jos siis teet lähimaksulla useamman matkan kertalipun kahden tunnin vaihtoajan sisällä, sinulta veloitetaan päivän päätteeksi vain yksittäinen kertalipun hinta.

Päivälipun hinnalla puolestaan saat rajattoman määrän matkoja päivän aikana ja 7 päivän lipulla rajattoman määrän matkoja viikon sisällä. Lippu on voimassa liikennöintivuorokauden loppumiseen asti (klo 04:00).

 

Lippujen ostaminen esimerkiksi lapselle tai useammalle matkustajalle

 1. Kerro kuljettajalle minkälaisia lippuja haluat ostaa ja kuinka monta kappaletta.
 2. Odota, kunnes lukijalaitteen näytölle tulee näkyviin kaikki liput, joita olet ostamassa.
 3. Vie maksuvälineesi lukijalaitteelle. Liput tulostuvat ja saat ne kuljettajalta. Jos vaihdat bussia, näytä kertalipun QR-koodia bussin lukijalaitteen alaosan valoon.

 

Järjestelmä ei laske hintakattoja niille lähimaksulla maksetuille lipuille, jotka on tulostettu. Hintakatot kertyvät siis vain silloin kun matka maksetaan tavallisena lähimaksuna.

Lähimaksamiseen kelpaavat kortit ja laitteet

Lähimaksuominaisuudella varustetut Visa, Mastercard ja Eurocard –maksukortit. Myös mobiililaitteet (kuten Apple Pay, Pivo ja Google Pay), joihin on liitetty maksukortti, kelpaavat.
Muilla maksukorteilla ei voi maksaa, esimerkiksi Diners Club ja American Express eivät toimi.

Käytä samaa maksukorttia tai mobiililaitetta jokaisella tekemälläsi matkalla, jotta veloitettava summa on oikea. Jos käytössäsi on sekä puhelin että älykello, esimerkiksi Apple Pay ja Apple Watch, nämä laitteet eivät toimi ristiin vaan sinun tulee käyttää samaa laitetta jokaisella maksukerralla.

HUOM! 30 päivän hintakaton rekisteröintiin ei voi käyttää mobiililaitteen virtuaalinumeroa, vaan siihen käy ainoastaan fyysinen maksukortti. Lue tarkemmat ohjeet 30 päivän hintakaton alta.

 

campaign bild
""

Lähimaksu helpottaa myös Turun seudulla matkailevia

Lähimaksaminen on erityisen näppärä ominaisuus Turun seudulla vieraileville matkailijoille ja bussin satunnaiskäyttäjille. Lähimaksaminen on bussien lisäksi käytössä myös vesibusseissa, jotka liikennöivät Aurajoelta Ruissaloon.

Maksuvälineinä käyvät lähimaksun lisäksi yhä myös mobiililiput ja matkakortti.

Kannattaako matkakorttia hankkia enää ollenkaan?

Voit käyttää lähimaksua, kuin kausikorttia. 30 päivän hintakatto takaa, että sinulta veloitetaan 30 päivän matkoistasi maksimissaan 55 euroa, eli 30 päivän kuukausikortin latausmaksun verran.

Lähimaksulla maksaessa ei toistaiseksi kuitenkaan saa alennusryhmille oikeutettuja alennuksia, kuten seniori- tai opiskelija-alennuksia. Lähimaksutavan alennusliput ovat kuitenkin suunnitteilla.

Maailman helpoin bussimatka

1. Heilauta kättäsi bussille ja astu kyytiin.

Heilauta kättä

2. Näytä lähimaksullista pankki- tai luottokorttia tai mobiililaitetta kortinlukijalle.

Maksa matka

3. Nauti matkasta!

Matkusta