Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne

Lähimaksu

Tervetuloa kokemaan maailman helpoin matkustaminen! Föli-matkan voi maksaa pankkikortin tai mobiililaitteen lähimaksulla.

Föli toi ensimmäisenä Suomessa lähimaksamisen paikallisliikenteeseen. Samalla liityimme harvalukuiseen kansainvälisten edelläkävijöiden joukkoon EMV-lähimaksuteknologiassa. 

Lähimaksamisen myötä et tarvitse enää bussiin mukaasi käteistä. Matkakortilla maksaminen on silti edelleen edullisin tapa matkustaa.

Kun astut bussin kyytiin, näytä kortinlukijalle lähimaksullista pankkikorttiasi tai mobiililaitettasi. Sitten vain nauti matkasta!

Nyt voit maksaa matkasi kaikissa Fölin busseissa ja vesibusseissa näppärästi pankki- ja luottokortin sekä mobiililaitteen lähimaksulla.

Lippujen hinnat

Lippujen hinnat lähimaksulla maksettaessa:

 • Aikuisten kertalippu (voimassa 2 h), 3 €
 • Aikuisten kertalippu klo 23-04 (voimassa 2 h) 4 €
 • Päivälippu 8 € (hintakatto)
 • Seitsemän päivän lippu 26 € (hintakatto)

Voit maksaa lähimaksulla myös mukana matkustavien liput, jotka kuljettaja tulostaa paperilippuina:

 • Aikuisten kertalippu (voimassa 2 h), 3 €
 • Aikuisten kertalippu klo 23-04 (voimassa 2 h) 4 €
 • Lasten kertalippu (voimassa 2 h) 1,5 €
 • Lasten kertalippu klo 23-04 (voimassa 2 h) 2,5 €
 • Vuorokausilippu 8 €
 • Rahtimaksu 6 €

Linjoilla 413 ja 901-903 ei voi maksaa lähimaksulla.

Perityt maksut voi tarkistaa jälkikäteen

Lukijalaitteet eivät kysy koskaan pin-koodia lähimaksulla maksettaessa. Perityt maksut ja tehdyt matkat voi tarkistaa Föli-kaupan lähimaksuni-osiosta. Sieltä voi halutessaan myös tulostaa kuitin.

""

Lähimaksaminen busseissa toimii seuraavasti

Kertalipun ostamminen itselle nopealla lähimaksulla

 1. Näytä lähimaksullista pankkikorttia, luottokorttia tai mobiililaitetta bussin lukijalaitteelle. 
 2. Lukijalaite piippaa ja näytölle ilmestyy teksti ”lähimaksu hyväksytty”.
 3. Voit mennä istumaan, lippua ei tulostu.

Lähimaksulla ostettaessa kertalippu on normaalihintainen eli 3 euroa ja se sisältää 2 tunnin vaihto-oikeuden. Lipun lopullinen hinta määrittyy kuitenkin osto- ja matkustuskertojen mukaan siten, että matkustaja saa aina edullisimman mahdollisen lipun. Esimerkiksi jos asiakas ostaa päivän aikana kolmannen kertalipun (normaalihinta olisi 3 x 3 euroa = 9 euroa), lähimaksulla ostettu lippu muuttuu päivälipuksi (8 euroa).

Lähimaksulla saat aina edullisimman lipun

Järjestelmä laskee automaattisesti sinulle edullisimman lipun tekemiesi matkojen perusteella.

Veloitus tapahtuu pankkitililtäsi päivän päätteeksi. Sinulta voidaan veloittaa joko kertalipun, päivälipun tai 7 päivän lipun hinta.

Jos siis teet lähimaksulla useamman matkan kertalipun kahden tunnin vaihtoajan sisällä, sinulta veloitetaan päivän päätteeksi vain yksittäinen kertalipun hinta.

Päivälipun hinnalla puolestaan saat rajattoman määrän matkoja päivän aikana ja 7 päivän lipulla rajattoman määrän matkoja viikon sisällä. Lippu on voimassa liikennöintivuorokauden loppumiseen asti (klo 04:00).

Muiden lipputuotteiden ostaminen esimerkiksi lapselle tai useammalle matkustajalle

 1. Kerro kuljettajalle minkälaisia lippuja haluat ostaa ja kuinka monta kappaletta.
 2. Odota, kunnes lukijalaitteen näytölle tulee näkyviin kaikki liput, joita olet ostamassa.
 3. Vie maksuvälineesi lukijalaitteelle. Liput tulostuvat ja saat ne kuljettajalta. Jos vaihdat bussia, näytä kertalipun QR-koodia bussin lukijalaitteen alaosan valoon.

Järjestelmä ei laske hintakattoja niille lähimaksulla maksetuille lipuille, jotka on tulostettu. Hintakatot kertyvät siis vain silloin kun matka maksetaan tavallisena lähimaksuna.

Lähimaksamiseen kelpaavat kortit ja laitteet

Lähimaksuominaisuudella varustetut Visa, Mastercard ja Eurocard –maksukortit. Myös mobiililaitteet (kuten Apple Pay, Pivo ja Google Pay), joihin on liitetty maksukortti, kelpaavat.
Muilla maksukorteilla ei voi maksaa, esimerkiksi Diners Club ja American Express eivät toimi.

Käytä samaa maksukorttia tai mobiililaitetta jokaisella tekemälläsi matkalla, jotta veloitettava summa on oikea. Jos käytössäsi on sekä puhelin että älykello, esimerkiksi Apple Pay ja Apple Watch, nämä laitteet eivät toimi ristiin vaan sinun tulee käyttää samaa laitetta jokaisella maksukerralla.

 

campaign bild
""

Lähimaksu helpottaa myös Turun seudulla matkailevia

Lähimaksaminen on erityisen näppärä ominaisuus Turun seudulla vieraileville matkailijoille ja bussin satunnaiskäyttäjille. Lähimaksaminen tulee bussien lisäksi käyttöön myös vesibusseissa, jotka liikennöivät Aurajoelta Ruissaloon.

Maksuvälineinä käyvät lähimaksun lisäksi yhä myös mobiililiput, matkakortti sekä käteinen.

Kannattaako matkakorttia hankkia enää ollenkaan?

Lähimaksun tullessa käyttöön lähimaksulla ei saa ostettua yli 7 päivän lippuja, joten sitä ei voi käyttää kausikortin tavoin. 30 päivän liput ovat kuitenkin tulossa järjestelmään myöhemmin.

Lähimaksaessa ei toistaiseksi saa alennusryhmille oikeutettuja alennuksia, kuten seniori- tai opiskelija-alennuksia. Lähimaksutavan alennusliput ovat kuitenkin suunnitteilla, joten jatkossa matkakortin käyttö ei enää ole välttämätöntä.

Maailman helpoin bussimatka

1. Heilauta kättäsi bussille ja astu kyytiin.

Heilauta kättä

2. Näytä lähimaksullista pankki- tai luottokorttia tai mobiililaitetta kortinlukijalle.

Maksa matka

3. Nauti matkasta!

Matkusta