Gå till innhållet
Åbo regiontrafik

Föli är en enkel klimatgärning

Genom att välja kollektivtrafik kan du enkelt minska ditt koldioxidavtryck. 

Trafiken är en betydande källa till växthusgaser som orsakar global uppvärmning: den producerar ungefär en femtedel av alla koldioxidutsläpp i Finland – i Åbo är trafikens andel till och med en aning större än så. Man kan dock lätt minska det personliga koldioxidavtrycket genom att åka Föli istället för personbil. 

Kollektivtrafik är redan i sig ett klimatvänligt transportsätt och ett miljövänligt val. När flera människor reser med samma bil uppstår också mindre utsläpp.

Föli ökar också kontinuerligt antalet elbussar med låga utsläpp i trafiken. För närvarande finns det 70 elbussar i Föli-trafiken, med vilka man årligen kör cirka 6 miljoner kilometer. Elbussarna sparar årligen cirka 7 600 ton koldioxidutsläpp.

Smidigt och klimatvänligt

Vi vill göra det så enkelt som möjligt att röra sig klimatvänligt. Därför har vi till exempel infört möjlighet till kontaktlös betalning på våra bussar. Med nedladdningsbara Från Föli-appen till din telefon hittar du på ett ögonblick de bussturer, rutter och anvisningar som passar bäst just för dig och du kan även köpa biljett till din telefon. Arbetsgivare kan erbjuda Fölis resekort även som anställningsförmån och uppmuntra till klimatvänlig motion.