Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne

Koulumatkatukikortti

Lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleva voi hakea koulumatkatukea päivittäisten koulumatkojensa kustannuksiin. Huomioithan, että tuen hakemiseen on tullut Fölin osalta muutoksia. Opiskelija hakee jatkossa tukea ainoastaan Kelan lomakkeella. Lomake jätetään oppilaitoksen kansliaan, josta opiskelijan tiedot syötetään tietojärjestelmään. 

Lue tarkemmat ohjeet koulumatkatuen hakemiseen alta. 

Maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat saavat Kelan koulumatkatukea erilaisilla ehdoilla kuin muut opiskelijat.

  • Föli-alueella eli Turussa, Kaarinassa, Liedossa, Raisiossa, Ruskolla ja Naantalissa koulumatkat ovat maksuttomat maksuttomaan koulutukseen oikeutetuilla opiskelijoilla, jos koulumatka on yhteen suuntaan yli 7 kilometriä. Koulumatkatukikortin hinta 0 € / 30 päivää.
  • Jos ei ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, koulumatkatukea voi saada, jos koulumatka on yhteen suuntaan vähintään 10 kilometriä. Koulumatkatukikortin hinta 28 € / 30 päivää.
  • Koulumatkatukea voi saada, jos opiskelija kulkee tukeen oikeuttavan koulumatkan vähintään 10 päivänä kalenterikuukaudessa.

 

""

Maksuton tai alennushintainen matkakortti

Opiskelijalla voi olla oikeus maksuttomaan tai alennushintaiseen matkakorttiin. Sekä maksullinen että maksuton koulumatkatukikortti tulee ladata kuukausittain Fölikaupassa tai Fölin palvelupisteessä (ei latauspisteissä).

  • Koulumatkatukikortin hinta on 28 € / 30 päivää.
  • Jos seuraavalle kuukaudelle ei ole koulumatkatukikortin osto-oikeutta, matkakortille voi ladata niin monta päivää kuin kuluvassa kuukaudessa on jäljellä, kuitenkin vähintään 14 päivää.
  • Mikäli koulumatkatukikortin osto-oikeutta on jäljellä vähemmän kuin 14 päivää, matkakorttia ei pysty lataamaan.

 

Koulumatkan pituus

Koulumatkaksi määritellään lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä. Jos lyhin reitti on alle määritellyn kilometrimäärän, opiskelija ei voi saada koulumatkatukea, vaikka Föli-bussin kulkema matka olisi pidempi. Koulumatkan pituuden mittaamisessa käytetään netin reittihakupalveluja.

Maksuttomaan koulutukseen oikeutettu voi saada koulumatkatukea, jos koulumatka on yhteen suuntaan vähintään 7 kilometriä. Jos ei ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, koulumatkatukea voi saada, jos koulumatka on yhteen suuntaan vähintään 10 kilometriä.

Ilmoita Kelalle ja Fölille mahdollisista muutoksista, jotka vaikuttavat koulumatkatuen myöntämisen perusteisiin, eli jos esimerkiksi muutat lukuvuoden aikana toiseen osoitteeseen ja koulumatkasi lyhenee alle 7/10 kilometriin. Meille Fölille voit ilmoittaa asiasta sähköpostitse: joukkoliikenne@turku.fi.

Näin haet koulumatkatukea: Turun kaupungin lukiot ja Turun ammatti-instituutti

1. Täytä hakemus

Tarvitset tuen hakemiseen
Kelan koulumatkatukihakemuksen.

Elokuun alkupuolella voit nopeuttaa edun saamista kortille, syöttämällä Wilman kautta henkilökohtaisen kausikorttisi numeron, ennen lomakkeen jättämistä opintotoimistoon. Näin vältyt Fölin palvelupisteellä käymiseltä ja etu on ladattavissa esimerkiksi Fölikaupassa.  

Huomioithan, että peruskoulun aikana käytössä olleet koulukortit tai arvo- tai tuplakortit eivät käy tähän tarkoitukseen.

2. Vie hakemus kansliaan

Jätä Kelan koulumatkatukihakemus täytettynä oman oppilaitoksesi kansliaan. 

3. Lunasta matkakortti

Voit lunastaa maksuttoman tai alennushintaisen koulumatkatukikortin palvelupisteestä. Korttipohjasta peritään viiden euron lunastusmaksu. Edun saat kertomalla, että olet oikeutettu Kelan koulumatkatukeen. Asiakaspalvelussa tarkistetaan tiedot järjestelmästä. 

Matkakorttia voi ladata Fölikaupassa ja Fölin palvelupisteissä (ei latauspisteissä).

Näin haet koulumatkatukea: muut Föli-alueen toisen asteen oppilaitokset

1. Täytä hakemus

Tarvitset tuen hakemiseen
Kelan koulumatkatukihakemuksen.

2. Vie hakemus kansliaan

Jätä Kelan koulumatkatukihakemus täytettynä oman oppilaitoksesi kansliaan. 

3. Lunasta matkakortti

Voit lunastaa maksuttoman tai alennushintaisen koulumatkatukikortin palvelupisteestä. Korttipohjasta peritään viiden euron lunastusmaksu. Edun saat kertomalla, että olet oikeutettu Kelan koulumatkatukeen. Asiakaspalvelussa tarkistetaan tiedot järjestelmästä. 

Matkakorttia voi ladata Fölikaupassa ja Fölin palvelupisteissä (ei latauspisteissä).

Mikäli sinulla on aiemmin ollut käytössäsi koulumatkatukikortti, eikä korttinumerosi ole vaihtunut, voit ladata kortin Fölikaupassa tai palvelupisteissä heti kun oppilaitos on käsitellyt koulumatkatukihakemuksesi. 

Seutulipun rinnakkaiskortti on poistunut käytöstä - tilalla Seutu+

Fölin ulkopuolisista kunnista Föli-alueelle toisen asteen oppilaitoksiin kulkevat voivat hankkia Seutu+ -matkakortin. Aiemmin käytössä ollut seutulipun rinnakkaiskortti on poistunut käytöstä. Seutu+ käy maksuvälineenä sekä perusmatkalla että jatko- ja vaihtomatkoilla Föli-alueella. Seutu+ -kortin haltijat voivat hakea koulumatkatukea Kelalta (lomake KM1).

Koulumatkatuki tärkeää myös kunnille

Käytännössä Kelan tuki auttaa kuntia järjestämään edullista joukkoliikennettä muun muassa opiskelijoiden tarpeisiin. Siksi on toivottavaa, että kaikki tukeen oikeutetut hakisivat Kelan tukea.

Föli-alueella nuorten liput ovat niin edullisia, että opiskelijan omavastuuraja ei ylity, mutta Kela maksaa tukea koulumatkojen liikenteen järjestäjälle.

Koulumatkakustannusten laskenta perustuu Opetus- ja kulttuuriministeriön asetukseen (14.6.2012/428). Kelan maksama tuki riippuu koulumatkan pituudesta, ja Kelalta laskutettava koulumatkatuki osoitetaan kuntien tuloksi opiskelijan kotikunnan mukaan.

""

Löysitkö etsimäsi tiedot koulumatkatukikortti-sivulta?

Tätä sivustoa suojaavat reCAPTCHA ja Google

Tietosuojakäytäntö & Palveluehdot