Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne

Koulumatkatukikortti

Lukiossa ja ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleva voi hakea koulumatkatukea päivittäisten koulumatkojensa kustannuksiin. Tukea koulumatkoihin saa, jos asuu Föli-alueella eli Turussa, Kaarinassa, Liedossa, Raisiossa, Ruskolla tai Naantalissa ja koulumatka Föli-alueella sijaitsevaan oppilaitokseen on yhteen suuntaan yli 10 kilometriä.

Saat ilmaisen Föli-kuukauden kerran lukuvuodessa, kun täytät nämä kriteerit

  • Opiskelet lukiossa tai amiksessa
  • Koulumatkasi on yhteen suuntaan yli 10 km
  • Teet vähintään 7 yhdensuuntaista tukeen oikeuttavaa koulumatkaa viikossa
  • Asut Föli-alueella ja haet koulumatkatukea
""

Näin haet koulumatkatukea

1. Täytä hakemus

Tarvitset tuen hakemiseen Kelan koulumatkatukihakemuksen.

2. Vie hakemus kansliaan

Jätä hakemus täytettynä oman oppilaitoksesi kansliaan. Saat kansliasta heti ostotodistuksen Föli-korttia varten.

3. Asioi Fölin palvelupisteessä

Voit lunastaa ilmaisen kuukauden palvelupisteestä ostotodistusta vastaan.

Myöntämisehdot

Ilmainen kuukausi kerran lukuvuodessa

Föli tarjoaa koulumatkatukea hakevalle 30 päivän kauden ilmaiseksi yhden kerran lukuvuoden aikana. Normaalisti 30 päivän koulumatkatukikortin hinta on 38 euroa. Voit hakea koulumatkatukea milloin vain lukuvuoden aikana.

Yli 10 kilometrin koulumatka

Koulumatkaksi määritellään lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä. Jos lyhin reitti on alle 10 kilometriä, opiskelija ei voi saada koulumatkatukea, vaikka Föli-bussin kulkema matka olisi pidempi. Koulumatkan pituuden mittaamisessa käytetään netin reittihakupalveluja.

Muutokset lukuvuoden aikana

Ilmoita Kelalle ja Fölille mahdollisista muutoksista, jotka vaikuttavat koulumatkatuen myöntämisen perusteisiin, eli jos esimerkiksi muutat lukuvuoden aikana toiseen osoitteeseen ja koulumatkasi lyhenee alle 10 kilometriin. Meille Fölille voit ilmoittaa asiasta sähköpostitse: joukkoliikenne(a)turku.fi.

""

Koulumatkatuki tärkeää myös kunnille

Käytännössä Kelan tuki auttaa kuntia järjestämään edullista joukkoliikennettä muun muassa opiskelijoiden tarpeisiin. Siksi on toivottavaa, että kaikki tukeen oikeutetut hakisivat Kelan tukea.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 21.05.2014 §108 perustaa koulumatkatukikortin, jonka saaminen edellyttää opiskelua ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa. Koulumatkatukikortti on 30 päivän kausikortti ja sen arvo on 38 euroa.

""

Hyvä tietää koulumatkatuesta

Föli-alueella nuorten liput ovat niin edullisia, että opiskelijan omavastuuraja ei ylity, mutta Kela maksaa tukea koulumatkojen liikenteen järjestäjälle.

Koulumatkakustannusten laskenta perustuu Opetus- ja kulttuuriministeriön asetukseen (14.6.2012/428). Kelan maksama tuki riippuu koulumatkan pituudesta, ja Kelalta laskutettava koulumatkatuki osoitetaan kuntien tuloksi opiskelijan kotikunnan mukaan.