Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne

Miten busseissa on otettu huomioon esteettömyys?

Fölin liikenteessä on pyritty ottamaan huomioon mahdollisimman monien tarpeet. Tästä syystä, lähes kaikki Fölin liikennettä ajavat bussit ovat matalalattiaisia kaupunkibusseja. Etu- ja keskioven välisellä alueella ei ole askelmaa, mikä helpottaa bussiin nousemista ja sen sisällä liikkumista. Poikkeuksena ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen seutulinjat 413, 612, 614, 615, 702, 901, 902 ja 903, joita ajetaan korkealattiaisilla busseilla. Niissä ei ole paikkaa lastenvaunuille tai pyörätuolille.

Osaa linjoista liikennöidään pikkubusseilla. Linjoilla K2, K5, K6, L8, L9, N1, N3, N6 (koulujen lomapäivinä), N7, N13, V2 ja V3 liikennöidään matalalattiaisilla pikkubusseilla. Linjoja L10, L11, L13, N6, N8, N9, N10, N11 ja N12 liikennöidään pääasiassa korkealattiaisilla pikkubusseilla, joissa ei ole paikkaa lastenvaunuille tai pyörätuolille.
Kutsubussiliikenteessä käytetään kuitenkin matalalattiaisia pikkubusseja, paitsi linjalla N11 ja koulupäivisin linjalla N6. Etu- ja keskioven välisellä alueella ei ole askelmaa, mikä helpottaa bussiin nousemista ja sen sisällä liikkumista.

Turun kaupungin alueella kulkee palvelulinjoja, jotka sopivat erityisesti iäkkäille tai liikuntarajoitteisille ja jotka ovat kaikkien käytettävissä. Muusta joukkoliikenteestä poiketen palvelulinjojen bussit voivat pysähtyä myös varsinaisten pysäkkialueiden ulkopuolella.

Näkövammainen voi bussiin noustessaan pyytää kuljettajalta apua matkakortin leimaamiseen. Kuljettaja kertoo samalla, paljonko kortille jäi saldoa. Jos näkövammaisella on saattajaan oikeuttava vammaisten matkakortti, saa hänen saattajansa matkustaa mukana maksutta.

Pyörätuolissa matkustavalta henkilöltä ja hänen saattajaltaan ei peritä maksua matkasta. Maksua ei peritä myöskään saattajaan oikeuttavalla vammaisten kortilla matkustavan henkilön saattajasta.

Rollaattorin kanssa bussiin voi nousta keskiovesta, mutta matkakortti täytyy käydä leimaamassa tai kertalippu ostamassa etuoven luona. Tarvittaessa apua voi pyytää kanssamatkustajilta tai kuljettajalta.

Rollaattoria käyttävät asiakkaat saavat matkustaa maksutta Fölin busseissa ja vesibusseissa maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 12.59. Päiväaikaankaan ei voida taata mahtumista bussiin. Perittävä taksa määräytyy kellonajan mukaan eikä bussin aikataulunmukaisen lähtöajan tai arvioitujen pysäkkiaikataulujen mukaan. Näin ollen, jos bussi on myöhässä ja saapuu pysäkille vasta maksuttoman matkustusajan päättymisen jälkeen, tulee matka maksaa normaalisti.

Lasta lastenvaunuissa kuljettava saa matkustaa bussissa maksutta. Keskioven läheisyydessä on tilaa lastenvaunuille, -rattaille ja pyörätuoleille; käytävää ei kuitenkaan saa tukkia.

Bussiin noustessa tai matkan aikana lapsen ei tarvitse istua vaunuissa vaan lapsi voi istua myös bussin penkillä tai olla esimerkiksi kantoliinassa. Huolehdi tällöin, että lapsi istuu penkillä turvallisesti. Aikuisen on huolehdittava omalta osaltaan lapsesta ja vaunuista matkan ajan. 

Vaunujen pyörät on lukittava ja mikäli lapsi on vaunuissa, on aikuisen oltava vierellä ja varmistettava vaunujen paikallaan pysyminen. 

Poistukaa autosta yhdessä tai anna lapsen poistua ensin. Kuljettaja ei välttämättä huomaa peileistä yksin autoon jäänyttä lasta.

""