Esteettömyys

Esteettömyys

Lähes kaikki Turun seudun joukkoliikenteen bussit ovat matalalattiaisia. Etu- ja keskioven välisellä alueella ei ole askelmaa, mikä helpottaa bussiin nousemista ja sen sisällä liikkumista.

Turun kaupungin alueella liikennöi palvelulinjoja, jotka sopivat erityisesti iäkkäille tai liikuntarajoitteisille. Muusta joukkoliikenteestä poiketen palvelulinjojen bussit voivat pysähtyä myös varsinaisten pysäkkialueiden ulkopuolella.

Kauppatorin Monitori Turun keskustassa on esteetön ja sijaitsee KOP-kolmiossa osoitteessa Aurakatu 8.

Jotta kaikilla olisi mukava matkustaa Fölin busseissa, toivomme asiakkaidemme välttävän voimakkaiden hajusteiden sekä hillitsevän kännyköiden ja muiden mobiililaitteiden käyttöä. Ota myös huomioon erityisesti vanhukset, vammaiset ja raskaana olevat tarjoamalla heille istumapaikkaasi ruuhkabussissa. Kaikki ovat tervetulleita Föliin!

Lastenvaunut

Lasta lastenvaunuissa kuljettava saa matkustaa Turun seudun joukkoliikenteessä maksutta. Keskioven läheisyydessä on tilaa lastenvaunuille, -rattaille ja pyörätuoleille; käytävää ei kuitenkaan saa tukkia.
Bussiin noustessa tai matkan aikana lapsen ei tarvitse istua vaunuissa. Huolehdi tällöin, että lapsi istuu penkillä turvallisesti. Poistukaa autosta yhdessä tai anna lapsen poistua ensin. Kuljettaja ei välttämättä huomaa peileistä yksin autoon jäänyttä lasta.

Liikuntaesteiset

Kaikissa busseissa on erityisesti iäkkäille ja liikuntaesteisille varattuja istumapaikkoja, jotka löytyvät bussin etuosasta. Tarvittaessa bussista voi poistua etuoven kautta.

Näkövammaiset

Näkövammainen voi bussiin noustessaan pyytää kuljettajalta apua matkakortin leimaamiseen. Kuljettaja kertoo samalla, paljonko kortille jäi saldoa. Jos näkövammaisella on saattajaan oikeuttava vammaisten matkakortti, saa hänen saattajansa matkustaa mukana maksutta.

Pyörätuolit ja rollaattorit

Pyörätuolissa matkustavalta henkilöltä ja hänen saattajaltaan ei peritä maksua. Maksua ei peritä myöskään saattajaan oikeuttavalla vammaisten kortilla matkustavan henkilön saattajasta.
Rollaattorin kanssa bussiin voi nousta keskiovesta, mutta matkakortti täytyy käydä leimaamassa tai kertalippu ostamassa etuoven luona. Tarvittaessa apua voi pyytää kanssamatkustajilta tai kuljettajalta. Rollaattoria käyttävät asiakkaat saavat matkustaa maksutta Fölin busseissa ja vesibusseissa päivätaksan aikaan eli maanantaista perjantaihin klo 9.00 - 12.59. Päiväaikaankaan ei voida taata mahtumista bussiin. Perittävä taksa määräytyy kellonajan mukaan eikä bussin aikataulunmukaisen lähtöajan tai arvioitujen pysäkkiaikataulujen mukaan. Näin ollen, jos bussi on myöhässä ja saapuu pysäkille vasta maksuttoman matkustusajan päättymisen jälkeen, tulee matka maksaa normaalisti.

Kuten muutoinkin joukkoliikenteessä, jos bussissa on täyttä, uusia lastenvaunuja, rollaattoreita tai pyörätuoleja ei voida ottaa kyytiin. Bussista riippuen rollaattoreita mahtuu kyytiin kahdesta kolmeen kappaletta. Jos kyydissä on jo lastenvaunuja, rollaattoreita mahtuu kyytiin vähemmän.
Ns. sähkömopedeja ei kuljeteta busseissa, koska niille ei ole riittävää turvavarustusta.

 

Suosittele