Gå till innhållet
Åbo regiontrafik

Vattenbuss

Fölis vattenbuss transporterar sommartid från Aura å till Runsala och Hirvensalo. Vattenbussar börjar trafikera dagligen fr.o.m. 22.5. Den dagliga trafikeringen slutar 27.8., därefter trafikerar vattenbussarna på lördagar och söndagar 2.–3.9, 9.–10.9 och 16–17.9.

Resan betalas på samma sätt som i busstrafiken: Antingen med resekort, enkelbiljett eller med en mobilbiljett som köpts i Föli-applikationen.

Vattenbusstrafiken sköts med två båtar, m/s Ruissalo och m/s Jaarli. Båda båtarna och alla hållplatser för vattenbussarna är tillgängliga.

Vattenbussen åker från Martinsbron (Östra Strandgatan) i Åbo centrum till Runsala. På vägen stannar vattenbussen vid Forum Marinum och varvet i Runsala eller vid hållplatsen på Beckholmen i Hirvensalo (Airisto Segelsällskap). 

Restiden från Martinsbron till Runsala folkpark är cirka 45 minuter. 

""
""

Priser

Vattenbussarna är en del av Fölis trafik och där gäller samma biljetter som i den övriga trafiken. Resan kan betalas med resekort: Summan som debiteras på kortet är densamma som i busstrafiken. Med periodkort och turistkort kan man resa obegränsat med vattenbussen.

I vattenbussen kan man köpa en enkelbiljett med kontaktlös betalning som kostar 3 € för vuxna och 1,50 € för barn (kontant från bussen: vuxna 4 € och barn 2 €). I enkelbiljetterna ingår som normalt två timmars omstigningsrätt inom den övriga Föli-trafiken. Den enda skillnaden i priset för busstrafiken är att ingen tilläggsavgift tas ut för cykeln i vattenbussen.

Det går också att ta med sällskapsdjur ombord.

Information för cyklister!

Under rusningstid tas högst 10 cyklar ombord på fartyget, 1 cykel / person. Cyklar med cykelkärra och transportcyklar tas med om det finns tillräckligt med plats. Cyklisterna ska under lastningen följa besättningens anvisningar.

Båtarna

m/s Ruissalo

Max. 75 passagerare

Service: Café (endast kontantbetalning)

Båten har ett trivsamt trädäck och delvis täckta passagerarutrymmen.

m/s Jaarli

Max. 99 passagerare

Service: Café

Båten har ett stort inomhusutrymme och väderdäcket har en markis som skyddar passagerarna från regn. Ombord finns också en kundtoalett.

Följ vattenbussarna från reseplaneraren på linje 180