Gå till innhållet
Åbo regiontrafik
""

Fölis bussar tar kontanter igen 20.5 - priset på enkelbiljetter som köps kontant höjs

nyheter

|

Beslut

|

Biljetter och priser

|

5/7/2022

Försäljningen av kontantbiljetter i Fölis bussar avslutades den 27 december 2021 på grund av coronapandemin. Möjligheten till kontantbetalning återgår till Fölis trafik den 20 maj 2022.

Fölis bussar tar kontanter från och med fredagen den 20 maj 2022. Vattenbusstrafiken inleds måndagen den 23 maj och kontanter duger också i vattenbussarna. Samtidigt höjs priset på enkelbiljetter som betalas med kontanter. Priset på en enkelbiljett för vuxna som betalas med kontanter höjs från tre euro till fyra euro och priset på en enkelbiljett för barn från 1,50 euro till två euro. Höjningen påverkar inte priset på biljetter som köpts med kontaktlös betalning, mobilbiljetter, enkelbiljetter som köpts i biljettautomater eller på serviceställen och inte heller resekort. Man kan alltså undvika höjningen genom att använda andra betalningssätt.

Kostnaderna för busstrafiken har ökat med hela sju procent sedan man utarbetade budgeten. Genom prishöjningen tacklar man ökningen av trafikeringskostnaderna och styr kunderna att använda kontaktlös betalning och andra betalningssätt. Den extra inkomsten till kollektivtrafiken är cirka 200 000–500 000 euro per år beroende på hur mycket enkelbiljetter som köps med kontanter. Utifrån försäljningsuppgifterna kan man dra slutsatser om huruvida möjligheten till kontantbetalning även i fortsättningen behövs och man kan besluta om möjligheten till kontantbetalning ska bevaras i Föli-trafiken även i framtiden.