Gå till innhållet
Åbo regiontrafik

Läs mer om Fölis tidtabellstjänster

blogg

|

21.5.2021

Föli appen

Föli har många tjänster som är utformade för att underlätta resandet. De ger dig nödvändig tilläggsinformation om både rutter och tidtabeller

Det bästa med Fölis tidtabellstjänster har behändigt sammanställts i Reseplaneraren. Ett blogginlägg om Reseplaneraren och dess egenskaper skrevs tidigare på våren och det hittar du här: Tips för användningen av Fölis reseplanerare. (Öppnas i en ny flik)

I Fölis reseplanerare kan du till exempel söka efter den snabbaste rutten mellan två destinationer, hitta platsen för närmaste Föli biljettautomat, kontrollera gränserna för Föliområdet eller se på kartan var bussen du väntar på finns. Du kan också spara dina favoritresmål eller -linjer där. En av fördelarna med reseplaneraren är att tjänsten beräknar den tid som behövs för att gå till hållplatsen och byta buss, samt lämpliga omstigningsplatser. Du behöver alltså inte ta dig tid att planera din resa. Reseplaneraren och de ruttförslag den erbjuder är bekväma att anpassa efter dina behov. Om reseplaneraren till exempel föreslår en promenadtakt som är för snabb för dig kan du ändra den i inställningarna så att de ruttförslag du får passar just dig. Reseplanerarens adress är reittiopas.foli.fi (Öppnas i en ny flik)

Föli-appen är ett praktiskt resesällskap. I appen hittar du Fölis reseplanerare samt de senaste nyheterna och meddelandena om kollektivtrafiken i Åboregionen. Den gör det också möjligt för dig att köpa mobilbiljetter till dig själv eller en vän, ladda ditt resekort eller skicka feedback till oss eller appens administratör. I appen kan du också köpa en mobil periodbiljett, dvs. en 30-dagars periodbiljett, som sparas på din telefon. Den mobila periodbiljetten träder i kraft omedelbart från inköpstillfället och fungerar i dags- och nattrafik. Föli-appen kan laddas ner från Google Play (Öppnas i en ny flik) och App Store. (Öppnas i en ny flik)

Om du vill använda Föls realtidstjänster som separata tjänster är det möjligt.

Med tjänsten Bussar på kartan kan du följa bussarnas rörelser på kartan. Varje buss i Föli har en GPS-spårare som sänder information i realtid om var den befinner sig. Lokaliseringsinformationen gör det möjligt att till exempel visa bussar i tjänsten Bussar på kartan och den erhållna lokaliseringsinformationen kan också användas för att uppskatta när bussen kommer att befinna sig vid nästa hållplats. I tjänsten Bussar på kartan kan du själv välja vilka linjer som ska visas på kartan. Du kommer till tjänsten via länken: live.foli.fi (Öppnas i en ny flik)

Med tjänsten "Mina hållplatser" kan du söka efter information om en viss hållplats. Efter sökningen ser du numret på, destinationerna för och den tid bussarna uppskattningsvis kommer att köra förbi din hållplats. Du kan också skriva ut hållplatsspecifika tidtabeller från tjänsten genom att gå till avsnittet Hållplatsutskrifter. När du har sökt önskad hållplats i tjänsten kan du kontrollera hela tidtabellen för hållplatsen i fråga. Om du vill kan du också i vyn dölja tidtabellerna för de linjer som du inte just då behöver. I tjänsten Mina hållplatser kan du också kontrollera hållplatserna för en viss linje. Sökningen kan göras i avsnittet hållplatser enligt linje. I sökningen matar du in linjens nummer eller ändhållplats, så visar tjänsten dig hållplatserna på linjen och körtiderna med start från ändhållplatsen. Tjänsten Mina hållplatser finns här: o (Öppnas i en ny flik)matpysakit.foli.fi/ (Öppnas i en ny flik)

Du kan också bläddra i Fölis tidtabeller via tredje parters tjänster. Fölis tidtabeller finns till exempel på Google Maps och i flera appar utarbetade av tredje parter, vilka använder Fölis öppna tidtabellsdata, även om det inte finns Fölis egna appar. Om du är programutvecklare eller på annat sätt intresserad av Föli-data kan du komma åt det öppna gränssnittet här: data.foli.fi/ (Öppnas i en ny flik)

Traditionella PDF-tidtabeller är fortfarande tillgängliga. I avsnittet Tidtabeller och rutter (Öppnas i en ny flik) hittar du tidtabellerna per rad samt en komplett tidtabellsbok. Fysiska tidtabellsböcker finns som vanligt tillgängliga på Fölis service- och laddningsställen. Tidtabellsboken publiceras två gånger om året, på våren och på hösten.

Om du behöver hjälp med Fölis tidtabellstjänster eller om du har några frågor om dem svarar vår kundtjänst gärna på dina frågor, till exempel via chatten eller telefontjänsten. Kontaktuppgifterna till kundtjänsten finns i avsnittet Kundtjänst på Föli.fi.