Gå till innhållet
Åbo regiontrafik

”Varför London, vi har ju Föli”, frågar Fölis dubbeldäckare

nyheter

|

Uutiset

|

9/9/2019

Åboregionens kollektivtrafik Föli utvidgar sin trafik med en dubbeldäckare. Bussen tas i provanvändning i Fölis trafik i tre veckor under tiden 12.9 – 3.10.2019. Bussen trafikerar linjerna 6 och 7, som går via Åbo till Nådendal, Reso, Lundo och S:t Karins. 

Till färgen är dubbeldäckaren gul, så att den enkelt är igenkännbar som en del av Fölis trafik. På sidan av bussen står det ”Varför London, vi har ju Föli”, som fått sitt ursprung från den kända frasen ”Varför Paris, vi har ju Åbo?” från Föreningen för ny design. Så frågade den svenska pressen år 1964 när konstdesigner Timo Sarpanevas Juniper-design såg dagens ljus. Föreningen för ny design väckte frasen till liv våren 2012 under Turku Design Festival genom att trycka upp frasen på planscher och tygkassar. I dag hittar man den ikoniska frasen på understödsprodukter hos Föreningen för ny design.

De turer som dubbeldäckaren kör kan kollas upp på Fölis webbplats

Dubbeldäckaren trafikerar från morgon till kväll, den kan alltså användas av både arbets- och fritidsresenärer. Linjerna 6 och 7 trafikeras också av Fölis vanliga bussar. Tidtabellen för dubbeldäckaren kan kollas upp på Fölis webbplats.

Det är fråga om en lång linje, så det tar ändå en dryg timme att åka hela linjen med buss. Så om du vill åka med just dubbeldäckaren lönar det sig att kolla upp körturerna på Fölis webbplats innan du går till busshållplatsen, informerar kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte.

Dubbeldäckaren provkörs på mycket populära regionslinjer, eftersom Föli vill samla in kunderfarenheter från ett brett område. Man är också intresserad av chaufförernas erfarenheter. Därtill följer man med hur den nya materielen påverkar bland annat körtiderna. Försöket hjälper Föli att planera trafiken i framtiden. Det är även meningen att glädja kunderna med ett lite annorlunda sätt att åka till exempel till arbetet.

Alla Fölis biljetter fungerar i bussen

Dubbeldäckaren är en låggolvsbuss. Man kan stiga på bussen med rollator, rullstol eller barnvagn. Till andra våningen kommer man endast med trappa. Bussen har mindre utrymme för barnvagnar, rullstolar och rollatorer än de vanliga Föli-bussarna. På grund av den smalare mittgången rekommenderas rollatoranvändare stiga på via mittdörren.

Bussen ägs av VDL Bus & Coach Finland Oy. VDL Bus & Coach är en av Europas största busstillverkare. Från Åbo fortsätter dubbeldäckaren sin resa till Italien, där den kommer att användas som presentationsexemplar.

Bussen som Föli lånar är utrustad så att den motsvarar de bilar som finns i Italiens dagliga trafik. Om Föli någon dag skaffar dubbeldäckare, kommer de troligen att se lite annorlunda ut på insidan än den här bussen som provanvänds. Vi skulle till exempel ordna med mer utrymme för barnvagnar och rollatorer, berättar verkställande direktör Henrik Mikkola.

I dubbeldäckaren fungerar alla Fölis resekort och biljetter. Enkelbiljetter kan som vanligt köpas i mobilappen eller med kontanter av chauffören.

Image
Dubbeldäckare