Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne

Viidesosa Fölin busseista sähköisiksi vuoden päästä

uutiset

|

9/3/2020

Fölin liikenteeseen tulee 47 uutta sähköbussia, kun uudet liikennöintisopimukset alkavat kesällä 2021. Nyt ratkaistussa tarjouskilpailussa oli kaksi kohdetta, joista toiseen kuuluvat linjat 6, 7, 7A, 32 sekä 42 ja toiseen linjat 8, 13 sekä 61.

Uusien sopimusten liikenne alkaa 1.7.2021. Entuudestaan Föli-alueella on kuusi sähköbussia linjalla 1. Sähköbussien osuus Fölin kalustosta tulee olemaan noin viidesosa, kun koko Föli-liikenne käsittää noin 260 bussia.

Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2029. Uusien sopimuksien myötä vuosittain noin 3,4 miljoonaa kilometriä ajetaan dieselbussin sijaan päästöttömällä ja hiljaisella sähköbussilla. CO2-päästöjä tulee säästymään vuosittain 4 300 tonnia.

- Föli menee nyt suurella harppauksella kohti hiilineutraalia joukkoliikennettä. On hienoa, että sähköbusseja saadaan laajasti koko Föli-alueelle, kun tähän asti ne ovat kulkeneet vain yhdellä Turun sisäisellä linjalla, joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte toteaa. 

Nobina Oy alkaa liikennöidä Naantalissa ja Varissuolla

Isompaan kilpailukohteeseen kuului sekä seutuliikennettä että Turun sisäistä liikennettä. Linjat 6, 7 ja 7A liikennöivät Turusta Lietoon, Kaarinaan, Raisioon ja Naantaliin. Linjat 32 ja 42 kulkevat Varissuolta Pansioon ja Pernoon. Sopimukseen kuuluu myös yölinja 31 sekä työmatkaliikennettä linjoilla 92 ja 93. Linjoja liikennöidään yhteensä 42 telibussin voimin. Näiden linjojen liikenne tullaan jatkossa hoitamaan kokonaan sähköbussein. Sähköbussien pitkien toimitusaikataulujen vuoksi on mahdollista, että sopimuksen alussa on siirtymäaika, jolloin liikenne aloitetaan muulla kuin sähköisellä kalustolla.

Tarjouskilpailun voitti Nobina Oy, joka ei ole aiemmin liikennöinyt Föli-alueella. Nobina voitti linjojen 6, 7 ja 7A liikenteen jo viime talvena, mutta kilpailutus keskeytettiin siinä olleen virheen vuoksi. 

- Turku ympäristökuntineen on mielenkiintoinen joukkoliikennemarkkina, jonka kehitykseen on todella hienoa päästä mukaan. Uskon myös modernin kalustomme lisäävän joukkoliikenteen houkuttelevuutta Turun seudulla entisestään, Nobinan toimitusjohtaja Petri Auno kertoo.

LS-Liikennelinjat Oy voitti Turun sisäistä liikennettä

Pienempi tarjouskilpailun kohde käsitti 18 bussin liikenteen. Linjoja 8, 13 ja 61 liikennöi jatkossa LS-Liikennelinjat Oy, joka tarjosi liikenteeseen 5 sähköbussia. Sähköbussit tulevat liikenteeseen Ruissaloon kulkevalle linjalle 8 sekä osalle Uittamon linjan 13 vuoroista. Lisäksi linjoille 13 ja 61 tulee neljä uusiutuvalla polttoaineella kulkevaa bussia, jotka myös osaltaan vähentävät kaupungin hiilidioksidipäästöjä.

- Hienoa, että tällainen pieni paikallinen bussiyhtiö säilyy Turun seudulla. Pääsemme tutustumaan sähköbussitekniikkaan sopivassa mittakaavassa, sanoo LS-Liikennelinjat Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pasi Muurinen.

Molemmat liikennöintisopimukset tehdään ajalle 1.7.2021–30.6.2029. Sopimuksia voidaan jatkaa optiona 1.7.2029 – 30.6.2031. Suuremman sopimuksen arvo on noin 8,9 miljoonaa euroa vuodessa ja pienemmän 3,2 miljoonaa euroa. Samojen linjojen nykyisiin kustannuksiin verrattuna säästöä tulee vuositasolla noin 1,4 miljoonaa euroa. Tarjouskilpailussa molempiin kohteisiin saatiin viisi tarjousta.