Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
""

Testaamme pysäkkikuulutuksia – koneääntä hyödyntävä järjestelmä tulee myöhemmin käyttöön kaikkiin busseihin

uutiset

|

Osallistu ja vaikuta

|

Uudistukset

|

4.5.2022

Föli ottaa käyttöön seuraavan pysäkin kertovat kuulutukset. Ensimmäisenä kuulutukset otetaan testikäyttöön kahdella Turun keskustan pysäkillä (T84 ja T85), joita käyttävät muun muassa linjat 13, 18 ja 61.

Kuulutus sisältää seuraavan pysäkin nimen suomeksi, ruotsiksi ja keskeisillä pysäkeillä myös englanniksi. Seuraavan pysäkin nimi kuulutetaan bussin sisällä hieman ennen kuin bussi saapuu pysäkille.

- Seuraavan pysäkin nimen kertovia kuulutuksia ovat toivoneet erityisesti näkövammaiset matkustajat. Kuulutukset lisäävätkin joukkoliikenteen saavutettavuutta. Kuulutuksista hyötyvät myös muut käyttäjät, esimerkiksi harvoin matkustavat tai itselleen vieraita reittejä kulkevat, kertoo Fölin kehittämispäällikkö Topias Pihlava.

Kuulutusääneksi opetettu koneääni

Kuulutusääni valittiin parinkymmenen äänivaihtoehdon joukosta. Valittu ääni sai eniten kannatusta näkövammaisilta, muilta matkustajilta sekä ääniasiantuntijoilta. Tavoitteena oli löytää erottuva ja selkeä mutta miellyttävä ääni.

Valitun äänen pohjalta rakennetaan Fölille oma koneääni, jota voidaan jatkossa hyödyntää myös muunlaisiin kuulutuksiin bussin sisällä, esimerkiksi liikenteen häiriöistä kertomiseen. Koneäänen rakentaa kaarinalainen puheteknologiaan erikoistunut yritys a.i.mater.

Testivaiheessa kuulutukset ovat ääninäyttelijä Jenni Sainion lukemia, mutta myöhemmin tänä vuonna kuulutukset tulevat käyttöön kaikissa Fölin sähköbusseissa ja tällöin käyttöön otetaan Sainion ääntä muistuttava koneääni.  Kuulutusjärjestelmän käyttöönotto koko liikenteessä tulee tapahtumaan vuosien kuluessa liikennöintisopimuksien ja bussikaluston uusiutuessa, sillä kaikissa nykybusseissa ei ole sopivaa kuulutuslaitteistoa

Kuuntele ääninäyte