Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
fölläri, kuvituskuva

Kaupunkipyöräjärjestelmä Föli-fillarit päättyy 30.9.2021

uutiset

|

Liput ja hinnat

|

Föli-fillarit

|

Uudistukset

|

9/22/2021

Turun kaupunkipyöräpalvelu Föli-fillarit päättyy 30.9.2021. Päättymisen syynä ovat läpi sopimuskauden jatkuneet tekniset haasteet, joille ei ole löydetty ratkaisua. Järjestelmä on myös osoittautunut riittämättömän pieneksi, jonka lisäksi markkinoilla olevien kaupunkipyörien tekniikka on kehittynyt huomattavasti kuluneiden kolmen vuoden aikana. Uuden, laajemman järjestelmän hankinta on valmisteilla. Ensimmäisestä järjestelmästä saatiin arvokasta kokemusta tulevaisuutta varten.

Suomen ensimmäinen ympärivuotinen kaupunkipyöräjärjestelmä

Föli-fillarit -kaupunkipyöräjärjestelmä otettiin käyttöön vappuna 2018. Föli-fillarit saapuivat kaupunkiin EU-rahoitteisen CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen myötä. Hanke edisti kestävää ja älykästä kaupunkiliikennettä Turussa ja neljässä muussa Euroopan kaupungissa.

Kaupunkipyörät ovat olleet käytössä ympäri vuoden, talvikausiksi pyöriin vaihdettiin nastarenkaat. Föli-fillarit on Suomen ensimmäinen ympärivuotinen kaupunkipyöräjärjestelmä. Järjestelmä koostuu 41 kaupunkipyöräasemasta, joissa on yhteensä 300 pyörää. Lisäksi kesällä 2019 otettiin käyttöön 10 sähköpyörää osaksi järjestelmää. Suosituimmat kaupunkipyöräasemat ovat olleet Hämeenkatu, Ikituuri ja Vähätori. Eniten pyöriä on käytetty arkiaamuisin ja -iltapäivisin.

Kaupunkipyöräjärjestelmä on ollut integroituna joukkoliikenteeseen eli Föli-fillareiden käyttöoikeus on sisältynyt Turun seudun joukkoliikenne Fölin kausikortteihin. Föli-fillareiden myötä talvipyöräily on tullut näkyvämmäksi osaksi kaupunkiliikkumista ja föllärit ovat mahdollistaneet kaupunkilaisille kestävän tavan liikkua ympäri vuoden.