Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne

Lähimatkailua Turussa

Kuvakkeiden selitykset

Luonto   Taide    Urheilu    Uimaranta 

Puutarha   Lapsiperheille    Meri    Historia

 

Virnamäki 

Virnamäestä, Halistenkosken yläjuoksulta löytyvät luontopolku sekä rautakautinen lehtomainen muinaisjäännösalue. Tavallisin muinaisjäännöstyyppi alueella on kuppikivet, joille on muinoin käyty uhraamassa.
Bussit: 55, 56
Lähin bussipysäkki: Halistensilta
Lue lisää Virnamäestä.

 

Halistenkoski 

Halistenkoskelta on helppo lähteä hiekkapolulle ihailemaan Aurajokivarren vehreitä maisemia. Halistenkoskella voi viettää päivän vaikka meloen – se on myös suosittu kalastuspaikka.
Bussit: 55, 56
Lähin bussipysäkki: Halistensilta
Lue lisää Halistenkoskesta.

 

Mikkolanmäki 

Itäharjun teollisuusalueen ja asuinalueen välissä sijaitsevalla Mikkolanmäellä on pala historiaa: korkealta mäeltä löytyy toisen maailmansodan aikana ilmatorjuntapatterin käytössä olleita bunkkereita. Ränsistyneitä bunkkereita koristavat rouheat graffitit.
Bussi: 12
Lähin bussipysäkki: Jaanin paloasema
Lue lisää Mikkolanmäestä.

 

Varissuon kuntorata 

Kuntoradan polut risteilevät kauniissa lehtometsässä.
Bussi: 2, 2A, 2B, 2C, 12, 32, 42
Lähin bussipysäkki: Kohmonkuja
Lue lisää Varissuon kuntoradasta.

 

Kuralan kylämäki 

Kuralan Kylämäessä pääsee vierailemaan aidossa 1950-luvun maalaiskylässä, jossa voi seurata maatilan askareita ja kotieläinten touhuja.
Bussit: 2, 2A, 2B, 2C
Lähin pysäkki: Kylämäki
Lue lisää Kuralan kylämäestä.

 

Luolavuori 

25-hehtaarisella Luolavuoren luonnonsuojelualueella on yksi Suomen komeimmista luolista, varhaismetallikautisia kivistä kasattuja hautaröykkiöitä sekä satoja vuosia vanha Turun kaupungin rajakivi Ropovaha.
Bussi: 18
Lähin pysäkki: Luolavuoren koulu
Lue lisää Luolavuoresta.

 

Uittamon bunkkerit 

Uittamolle rakennettiin talvisodan aikana ilmatorjuntapatteristo, joka saatiin valmiiksi vasta viisi päivää sodan päättymisen jälkeen. Bunkkereilta on hienot näköalat kaupungin ylle.
Bussit: 9, 13
Lähin pysäkki: Uittamo City tai Rätiälänkatu
Lue lisää Uittamon bunkkereista.

 

Katariinanlaakso ja Rauvolanlahti 

Katariinanlaakso tunnetaan jalopuita kasvavista lehtosaarekkeistaan. Sen kautta voi kulkea lintuvesien suojeluohjelmaan kuuluvalle Rauvolanlahdelle, joka on suosittu linturetkeilykohde. Rauvolanlahdelle pääsee myös Kaarinasta Vaarniemen luonnonsuojelualueiden kautta.
Bussi: 9
Lähin pysäkki: Juhanankatu  
Lue lisää Katariinanlaaksosta.
Lue lisää Rauvolanlahdesta.

 

Tähkäpuisto 

Tähkäpuiston historia ulottuu aina 1530-luvulle asti, jolloin Kustaa Vaasa määräsi alueen Turun porvarien nautintoalueeksi. Noin puolet puistosta on luonnonmukaista maisemaniittyä ja ulkoilumetsää, jossa kulkee pitkospuut. Puiston ylpeys on ruusutarha, joka on Suomen suurin historiallisten ruusujen rosarium.
Bussit: 7, 700–707, 801, 901–903
Lähin pysäkki: Tähkäpuisto
Lue lisää Tähkäpuistosta.

 

Ylösnousemuskappeli 

Arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema Ylösnousemuskappeli Turun hautausmaalla vangitsee tunnelmallaan. Bryggmanin tyylin mukaisesti luonto on kappelissa keskeisessä roolissa ja suuren salin yhtenäinen lasiseinä avaa näkymän mäntymetsään.
Bussit: 9, 12, 99
Lähin pysäkki: Uusi hautausmaa
Lue lisää Ylösnousemuskappelista.

 

Nunnavuoren pirunpelto 

Yli 63 metrin korkeuteen kohoava Nunnavuoren kalliomäki sijaitsee Runosmäen ja Impivaaran välissä ja vuoren laelta avautuu hieno näköala. Vuorella on vajaan hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue, sillä laelle on muinaisen Itämeren vaiheen aikana syntynyt Turun seudun merkittävin muinaisranta eli pirunpelto.
Bussi: 18
Lähin pysäkki: Signalistinpolku
Lue lisää Nunnavuoren pirunpellosta.

 

Pomponrahka 

Pomponrahka kuuluu valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan ja se on tunnettu rikkaasta perhosfaunastaan. Lisäksi Suomessa tavatusta 600 hämähäkkilajista yli kolmasosa elää Pomponrahkalla.
Bussi: 18
Lähin pysäkki: Kiikku
Lue lisää Pomponrahkasta.

 

Metsäkylä-Kuninkoja 

Rauhoitetulta Metsäkylä-Kuninkojan-alueelta löytyy puronrantaniittyjä, lehtoja, tuoretta kangasmetsää, pieniä ketoja sekä karuja kallioita. Alueen lintulajisto ja pesimäparien määrä kilpailevat parhaiden eteläsuomalaisten lehtojen kanssa.
Bussit: 300–303
Lähin pysäkki: Asentajankatu
Lue lisää Metsäkylä-Kuninkojasta.

 

Mälikkälän metsä 

Polkuverkosto kattaa koko Mälikkälän metsän, jonne kätkeytyy vehreitä satumetsämaisemia, isompia ja pienempiä lohkareita, jäkäläisiä kallioalueita, solisevia puroja ja pari jyrkännettä.
Bussit: 300–303
Lähin pysäkki: Länsinummi
Lue lisää Mälikkälän metsästä.

 

Muhkurinmäki 

Rauhoitettu tammivaltainen metsikkö sijaitsee Muhkurin kaupunginosassa Naantalin pikatien ja Uudenkaupungin radan välissä. Rehevä kalliometsikkö on mielenkiintoinen tutkimuspaikka sekä lintubongareille että sieniharrastajille.
Bussi: 20
Lähin pysäkki: Autokatsastus
Lue lisää Muhkurinmäestä.

 

Kasvitieteellinen puutarha 

Kasvitieteellisen puutarhan kokoelmassa on yli 5 000 lajia maapallon eri ilmastovyöhykkeiltä. Jos sää ei suosi puutarhakierrosta, kasvihuoneet tarjoavat runsaasti ihmeteltävää.
Bussi: 8
Lähin pysäkki: Rauhalantie
Lue lisää Kasvitieteellisestä puutarhasta.

 

Kuuva 

Ruissalon Kuuvannokka on kalliorantaa, josta aukeaa avarat merimaisemat Airistolle. Kuuvan kauniit rantakalliot ovat oiva paikka auringosta, maisemista ja retkieväistä nauttimiseen.
Bussi: 8
Lähin pysäkki: Kuuva
Lue lisää Kuuvasta.

 

Friskalanlahti 

Hirvensalossa sijaitseva Friskalanlahti on rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Lahti kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja sisältyy Natura 2000 -verkostoon. Lintukohteena tunnetulla Friskalanlahdella pesii viisikymmentä lintulajia, joita voi tarkkailla lintutornista.
Bussit: 14, 15, 55
Lähin pysäkki: Friskalantie
Lue lisää Friskalanlahdesta.

 

Taidekappeli 

Arkkitehtuurillaan ihastuttava Pyhän Henrikin Ekumeeninen Taidekappeli sijaitsee Hirvensalossa. Veistosmaisella rakennuksella on kuparinen ulkokuori ja puinen sisus.
Bussi: 14, 15, 54, 55
Lähin pysäkki: Meri-Karina
Lue lisää Taidekappelista.

 

Brinkhallin kartano 

Kakskerran saarella sijaitsevan historiallisen kartanon uusklassinen päärakennus on rakennettu 1790-luvulla, ja se on tyylilajinsa ensimmäinen Suomessa. Kartanon yli 300-vuotias Hedelmäpuutarha on alkuperäisessä ruutukaavassaan, ja kartanolla voi lisäksi ihailla englantilaista maisemapuutarhaa.
Bussi: 15
Lähin pysäkki: Brinkhall
Lue lisää Brinkhallin kartanosta.

 

Kurjenrahkan kansallispuisto ja Kuhankuono 

Kurjenrahkan kansallispuistossa voi nauttia kauniista luonnosta eri mittaisilla reiteillä. Kansallispuiston tunnetuin nähtävyys on Kuhankuonon rajakivi, jossa kohtaavat seitsemän eri kuntaa. Kansallispuiston reitit ovat osa laajemman alueen kattavaa Kuhankuonon reitistöä.
Bussit: 21, 23
Lähin pysäkki: Kuhankuonon P-alue
Lue lisää Kurjenrahkan kansallispuistosta.
Lue lisää Kuhankuonosta.

 

Maarian uimaranta 

Harvojen tiedossa oleva Maarian uimaranta on tunnettu myös Jäkärlän Rivierana. Pieni kätketty uimaranta hurmaa kirkkaan turkoosilla vedellä ja kaltevilla hiekkarannoilla. Uimarannan ympäristössä kulkevia Paavonpolkuja pitkin voi tutustua myös lähiluontoon seuraamalla maastoon merkittyjä reittejä.
Bussit: 22, 22A
Lähin pysäkki: Jäkärlän puistokatu
 

 

Saaronniemi 

Ruissalon uloimmassa niemenkärjessä sijaitseva Saaronniemi tarjoaa monenlaista aktiviteettia: uimarannan, luontopolkuja, leirintäalueen, minigolfia, rantalentopalloa ja grillauspaikkoja. Saaronniemessä voi uida ja saunoa myös talvisin.
Bussit: 8
Lähin pysäkki: Ruissalo
Lue lisää Ruissalon Saaronniemestä. 

 

Ispoisten uimaranta 

Uittamolla sijaitseva Ispoisten uimaranta on kesäaikaan suosittu kallioiden reunustama hiekkaranta. Avantouimarit pääsevät pulahtamaan veteen myös talvella.
Bussit: 9, 13
Lähin pysäkki: Rykmentintie, Rusthollinkatu
Lue lisää Ispoisten uimarannasta.

 

Mikkolanmäki