Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
Paula Sainio ja Marja-Leena Kostamo kokeilivat kaupunkipyöriä Kupittaan liikennekaupungissa.

Kaupunkipyörästä vaihtelua ikäihmisen arkiliikuntaan

uutiset

|

12.11.2020

Föli ja Valonia järjestivät syys-lokakuussa kokeilun, jossa seniorit ja nuoret tutustuivat yhdessä Föli-fillareiden käyttöön. Mukana oli seitsemän senioria ja kuusi nuorta. Kokeilussa kerättiin kokemusta kaupunkipyörien soveltuvuudesta ikäihmisille.

Kokeilu aloitettiin ajan hengen mukaisesti etätapaamisella, jossa käytiin yhdessä läpi Föllärin käyttäjäksi rekisteröitymistä. Föllärin käyttöoikeus sisältyy suurimpaan osaan Fölin kausikorteista automaattisesti, mutta jotta pyörän voi ottaa käyttöön, täytyy käyttäjäksi rekisteröityä. Etätapaamisessa sai tarvittaessa apuja rekisteröitymiseen, joten tapaamisen jälkeen kaikki olivat valmiita ottamaan pyörät käyttöön.

Nuoret ja seniorit tapasivat kuukauden aikana pienryhmissä. Seniorit keskittyivät pyöräilyyn, nuoret tallensivat tunnelmia Fölin Instagram-tilille valokuvin, videoin ja haastatteluin.

Sähköpyörät kiinnostivat

Kokeiluun osallistuneilla senioreilla ei ollut aiempaa kokemusta fölläreiden käytöstä, joten kokeilussa saatiin palautetta järjestelmän kehittämiseen nimenomaan uusien käyttäjien näkökulmasta. Esimerkiksi käyttäjäksi rekisteröitymiseen seniorit toivoivat lisää ohjeita. Toisaalta pyörien käyttöä pidettiin helppona, kun rekisteröitymisen, pyörän käyttöönoton ja palauttamisen oli kertaalleen tehnyt. 

Pyörät olivat senioreiden mieleen, vaikka niitä toivottiin hieman kevyemmiksi ja toisaalta vakaammiksi. Erityisesti senioreita kiinnostivat sähköpyörät, joiden käytössä fyysistä voimaa tarvitaan vähemmän ja joilla ylämäkikin taittuu kevyesti. Sähköpyöriä toivottiinkin pysyväksi osaksi kaupunkipyöräjärjestelmää.

Seniorit arvelivat jatkavansa kaupunkipyörien käyttöä muun muassa arkiliikunnassa, siirtymävälineenä kaupungilla sekä yhdistettynä bussilla kulkemiseen. Moni innostui pitkästä aikaa pyöräilystä, joten kokeilulla oli myös osallistujien arkiliikuntaa lisäävä merkitys.

Föllärit sopivat myös arkiliikuntaan

Kaupunkipyörät ovat hyvä kulkupeli ikäihmisen polkupyörälenkeille. Pyöräily edistää kestävyys- ja lihaskuntoa. Kokeilun aikana seniorit saivatkin vinkkejä pyöräilyyn Turun ammattikorkeakoulun fysioterapian opiskelijoilta. Opiskelijat havainnoivat ja arvioivat pyörien soveltuvuutta senioreille. Löydät pyöräilyvinkit jutun lopusta.

Näin osallistujat kommentoivat kokeilua:

  • Kiva kun me seniorit päästiin taas mukaan Fölin toimintaan.  
  • Sähköfölläria kokeilen heti kun siihen tarjoutuu mahdollisuus.  
  • Yhdessä pähkäily oli opettavaista.
  • Tykkäsin kaikin puolin kokeilusta paljon!
Image
Fysioterapeutin vinkit Föli-fillarilla pyöräilemiseen.

Kooste jutusta on julkaistu Turkupostissa 4/2020.