Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne

Vinkkejä Fölin reittioppaan käyttämiseen

blogi

|

4/28/2021

 Fölin reittioppaalla voi tehdä paljon muutakin kuin vain etsiä reitin kohteiden A ja B välille. Reittioppaasta voit kurkata näppärästi esimerkiksi sinua lähimmät latauspisteet, katsoa, missä kohtaa reittiään bussit liikkuvat sekä tulostaa lähipysäkin pysäkkiaikataulun. Reittiopas toimii sujuvasti niin tietokoneella kuin mobiililaitteillakin.

Ota reittiopas haltuun näillä vinkeillä!

Miten löydän pysäkkiaikataulun kokonaisuudessaan reittioppaasta?

 1. Kirjoita haluamasi pysäkin numero tai nimi reittioppaan hakulaatikkoon.
 2. Valitse esiin tulevasta listasta haluamasi pysäkki ja paina aikataulu-tekstiä, joka on rivin päässä. Esiin tulee juuri nyt -näkymä, joka näyttää pysäkiltä seuraavaksi lähtevät vuorot.
 3. Klikkaa aikataulu-välilehteä nähdäksesi kaikki vuorot. Voit valita haluamasi linjat ja päivän. Voit myös halutessasi tulostaa aikataulut.

Aikataulu-välilehti löytyy pysäkkinäkymästä juuri nyt ja linjat, laiturit -välilehtien välisä.

Miten saan bussit näkymään kartalle? Entä mistä näen lähimmät Föli-fillari -asemat tai korttien latauspisteet?

Reittioppaaseen on mahdollista saada näkyviin paljon erilaisia tietoja. Valittavissa ovat liikennevälineet, bussipysäkit, bussiterminaalit, lautat, kaupunkipyöräasemat, palvelupisteet, latauspisteet, lippuautomaatit, liityntäpysäköinti, muut kohteet sekä vyöhykkeet. Kaupunkipyöräasemien yhteydessä myös näkee sen, kuinka monta pyörää kaupunkipyöräasemalla on parkissa.

Nämä tiedot saa kartalle seuraavasti:

 1. Mene reittioppaan kartan vasempaan alanurkkaan ja etsi painike, jossa on kerroksia.
 2. Klikkaa nappia. Se avaa valikon, josta voit ruksia kartalle haluamasi tiedot.

Klikattava nappi löytyy sivun vasemmasta alareunasta zoomausnappien alapuolelta ja kulkumuotonapin oikealta puolelta.

Osaan etsiä reittioppaasta reitin, mutta aika-arvio ei pidä kohdallani paikkansa bussin vaihtojen yhteydessä, koska kävelen hitaammin kuin reittiopas olettaa. Onko tälle jotain tehtävissä?

Reittiopasta on mahdollista säätää omien mieltymyksien mukaan. Säädettäviä asioita ovat esimerkiksi hakuihin sisällytettävät joukkoliikennevälineet eli bussi, lautta ja Föli-fillari. Kävelyn määrää, kävelynopeutta, vaihtojen määrää ja vaihtoaikaa voi myös säätää. Reittioppaaseen voi myös merkitä, mitä linjoja tahtoo suosia ja mitä välttää. Myös reittimieltymyksiä ja esteettömyyden tarvetta voi säätää.

 1. Hae haluamasi reitti reittioppaassa. Klikkaa kohtaa asetukset, joka löytyy samalta riviltä kuin haussa käytetty kellonaika ja päivä.
 2. Valitse haluamasi asetukset ja klikkaa tallenna asetukset.

Asetuksista on myös saatavilla valmiita kokonaisuuksia, joita voi selata listasta klikkaamalla kohtaa perusasetukset.

Asetukset-nappi löytyy lähtöajan oikealta puolelta. Perusasetukset löytyvät lähtöajan alapuolelta.

Mistä näen poikkeusinfot?

Reittioppaasta löytää kootusti voimassa olevat poikkeukset joukkoliikenteessä. Ikkunan yläreunassa oikealla kielivalikon vasemmalla puolella on poikkeusinfo-symboli. Sitä klikkaamalla saa auki ikkunan, josta käy ilmi poikkeusinfot.

 1. Klikkaa reittioppaan ikkunan oikeassa yläreunasa olevaa poikkeusinfo-nappia, joka on kielivalikon vasemmalla puolella.
 2. Odota kunnes ikkuna aukeaa ja näyttää kaikki sillä hetkellä voimassa olevat poikkeusinfot.

Poikkeusinfot näkyvät myös, kun teet haun reittioppaassa ja poikkeusinfo koskee reittiehdotuksessa olevaa vuoroa tai linjaa.

 1. Klikkaa reittiehdotusta, jossa on poikkeusinfo-symboli.
 2. Klikkaa linjan numeroa.
 3. Valitse esiin tulleesta näkymästä poikkeukset-välilehti.

Poikkeusinfo-symboli näkyy reittiehdotus-rivillä linjan numeron yhteydessä.

Jos pysäkki on siirretty tai poissa käytöstä, huomaat siihen liittyvän poikkeuksen myös karttanäkymässä. Tällöin pysäkin kohdalla on kolmiomerkki. Klikkaa pysäkin aikataulu näkyviin ja valitse poikkeukset-välilehti.

Siirretty pysäkki näkyy kartalla.

Saako reittioppaasta muitakin reittisuosituksia kuin bussisuosituksia?

Kyllä! Reittiopas suosittelee myös esimerkiksi Föli-fillaria, jos se on nopein vaihtoehto tehdylle haulle.

Olen aivan aloittelija reittioppaan käytössä! Miten etsin reitin kahden paikan välillä?

Näin käytät reittiopasta Fölin nettisivujen kautta:

 1. Mene sivulle https://foli.fi/. Nettisivujen etusivulla näkyy reittiopaslaatikko sivun vasemmassa reunassa sivun yläpäässä. Kirjoita mistä?-laatikkoon paikka, josta haluat lähteä matkaan. Voit kirjoittaa pysäkin nimen, numeron tai vaikka kaupunginosan tai yrityksen nimen. Voit myös painaa nasta-symbolia mistä?-laatikon lopussa, jolloin lähtöpaikaksi tulee paikka, jossa olet juuri nyt.
 2. Kirjoita minne?-laatikkoon paikka, jonne haluat päästä. Voit kirjoittaa tähän myös pysäkin nimen, numeron tai vaikka kaupunginosan tai yrityksen nimen.
 3. Jos olet hakemassa reittiä matkaan, jolle olet heti lähdössä, paina reittiohjeet-nappia ja siirry katsomaan suositeltuja reittiehdotuksia juuri sille hetkelle. Jos haluat katsoa myöhemmän ajankohdan, jatka haun tekemistä.
 4. Klikkaa kohtaa Lähtö nyt ja valitse, haluatko syöttää hakuun haluamasi lähtöajan lähtöpisteestä vai saapumisajan määränpäähän. Valitse haluamasi vaihtoehto.
 5. Kirjoita haluamasi kellonaika ja päivämäärä laatikoihin ja paina reittiohjeet-nappia.

Näin käytät reittiopasta suoraan reittioppaan kautta:

 1. Mene sivulle https://reittiopas.foli.fi/ ja kirjoita sivun yläreunassa olevaan laatikkoon, mistä haluat lähteä matkaan. Voit kirjoittaa pysäkin nimen, numeron tai vaikka kaupunginosan tai yrityksen nimen. Voit halutessasi myös painaa kohtaa käytä nykyistä sijaintia, jolloin reittiopas merkitsee lähtöpaikaksi paikan, jossa olet juuri nyt.
 2. Kirjoita seuraavaan laatikkoon, minne olet matkalla. Voit kirjoittaa pysäkin nimen, numeron tai vaikka kaupunginosan tai yrityksen nimen.
 3. Saat näkyviin reittiehdotuksia juuri tälle hetkelle. Voit halutessasi muuttaa kellonaikaa ja päivämäärää ja sitä, että suositteleeko reittiopas reittejä lähtöajan tai saapumisajan perusteella. Muutoksia tehdessä reittiopas päivittää tuloksia automaattisesti sopimaan antamiisi tietoihin.

Onko sinulla lisäkysymyksiä reittioppaasta tai kaipaatko apua sen käyttämisen kanssa? 

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään. Voit tavoittaa asiakaspalvelumme puhelimen ja chatin kautta tai käymällä Kauppatorin Monitorissa. Ota yhteyttä asiakaspalveluumme täältä: asiakaspalvelu