Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne

”Varför London, vi har ju Föli”, kysyy Fölin kaksikerrosbussi

uutiset

|

9/9/2019

Turun seudun joukkoliikenne Fölin liikenne täydentyy kaksikerrosbussilla. Bussi tulee koekäyttöön Fölin liikenteeseen kolmen viikon ajaksi 12.9. – 3.10.2019. Bussi liikennöi linjoilla 6 ja 7, jotka kulkevat Turun kautta Naantaliin, Raisioon, Lietoon ja Kaarinaan. 

Kaksikerrosbussin väriksi valittiin keltainen, jotta se on helppo tunnistaa osaksi Fölin liikennettä. Bussin kylkiä koristaa teksti ”Varför London, vi har ju Föli”, joka on juonnettu Uuden muotoilun yhdistyksen käyttämästä lauseesta ”Varför Paris, vi har ju Åbo?”. Näin kysyi ruotsalainen lehdistö vuonna 1964 taideteollisen muotoilijan Timo Sarpanevan Juniper-malliston ilmestyttyä. Iittalalle suunnitelluista lasituotteista tunnettu Sarpaneva oli yksi turkulaisen vaatetustehdas Kestilän freelancesuunnittelijoita 1960-luvulla. Uuden muotoilun yhdistys herätti lauseen henkiin kevään 2012 Turku Design Festivalia varten valmistetuissa julisteissa ja kangaskasseissa. Printin on suunnitellut Tomi Leppänen. Tänä päivänä ikoninen lause löytyy Uuden muotoilun yhdistyksen kannatustuotteista, kuten kangaskasseista, julisteista, korteista ja mukeista. Hankkimalla kannatustuotteita tuet turkulaista muotoilua. Tuotteista saadut varat käytetään suoraan yhdistyksen toimintaan muotoilijoiden toimintaedellytysten parantamiseksi.

Kaksikerrosbussilla ajettavat vuorot voi tarkistaa Fölin nettisivuilta

Auto on liikenteessä aamusta iltaan eli se on sekä työ- että vapaa-ajan matkustajien ilona. Muut linjoilla 6 ja 7 liikennöivät autot ovat Fölin tavallisia busseja. Kaksikerrosbussin aikataulun voi tarkistaa Fölin nettisivujen liikennetiedotteista.

Kyseessä on pitkä linja, jonka päästä päähän bussilla kestää kulkea reilun tunnin verran. Jos siis haluat juuri kaksikerroksisen bussin kyytiin, kannattaa sillä ajettavat vuorot tarkistaa Fölin nettisivuilta ennen pysäkille menoa, opastaa joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Kaksikerrosbussia kokeillaan paljon käytetyillä seutulinjoilla, koska Föli haluaa kerätä asiakaskokemuksia laajalta alueelta. Myös kuljettajien kokemuksista ollaan kiinnostuneita. Lisäksi seurataan erilaisen kaluston vaikutusta muun muassa ajoaikoihin. Kokeilu auttaa Föliä tulevaisuuden liikenteen suunnittelussa. Tarkoitus on myös ilahduttaa asiakkaita vähän erilaisella tavalla kulkea esimerkiksi työmatkat.

Bussissa kelpaavat kaikki Fölin liput

Kaksikerrosbussi on matalalattiainen. Sen kyytiin pääsee rollaattorilla, pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Toiseen kerrokseen kulku tapahtuu rappusia pitkin. Bussissa on normaaleja Föli-busseja vähemmän tilaa lastenvaunuille, pyörätuoleille ja rollaattoreille. Keskikäytävän kapeuden vuoksi rollaattoria käyttäville matkustajille suositellaan kyytiin nousemista auton keskiovesta. Keskiovi on noin 900 mm leveä.

Bussi tulee lainaan VDL Bus & Coach Finland Oy:ltä. VDL Bus & Coach on yksi Euroopan suurimmista linja-autovalmistajista. Turusta kaksikerrosbussi jatkaa matkaansa kohti Italiaa, jossa se menee esittelykäyttöön.

Fölillä lainassa oleva bussi on varusteltu vastaavasti kuin Italiassa jokapäiväisessä liikenteessä olevat autot. Jos Föliin jonain päivänä hankittaisiin kaksikerrosautoja, niiden sisätilat olisivat varmasti jonkin verran erilaiset kuin tämän koekäytössä olevan bussin. Esimerkiksi tilaa lastenvaunuille ja rollaattoreille olisi enemmän, kertoo toimitusjohtaja Henrik Mikkola.

Kaksikerrosbussissa kelpaavat kaikki Fölin matkakortit ja liput. Kertalipun voi tuttuun tapaan ostaa mobiilisovelluksesta tai käteisellä kuljettajalta.

Image
Kaksikerrosbussissa

Lisätietoa:

 

VDL Bus & Coach

 

Uuden muotoilun yhdistys (UMY)

UMY on muotoilijoiden perustama ja ylläpitämä yhdistys, jonka tavoitteena on lisätä Turun alueen muotoilutoimijoiden yhteistyötä ja kasvattaa tunnettuutta niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Lisäksi yhdistys tuottaa muotoilutapahtumia, kuten designmarketteja ja Turku Design Festivalia. Jäsenistöön kuuluu sekä muotoiluyrityksiä että muotoilusta kiinnostuneita yksityishenkilöitä.