Så här använder du kollektivtrafik

Så här använder du kollektivtrafik

Betalning med resekort i bussen

Resekortet visas upp för den gula läsaren som finns i främre delen av bussen bredvid chauffören. Det räcker med att visa kortet för maskinen – man behöver inte trycka på någon knapp.

Mobilbiljetter läses av med samma läsare i bussen. Man sätter mobiltelefonen nedanför läsaren med skärmsidan uppåt.
Läs mer om hur läsaren fungerar.

Fölis tidtabellssökning och ruttplanerare

Fölis ruttplanerare, hållplatssökningen för mobiler aikataulut.foli.fi och hållplatstidtabellen omatpysakit.foli.fi informerar om tidtabellen i realtid genom att utnyttja informationen om hur bussarna rör sig. I tjänsten Föli på kartan kan man följa med hur bussarna som är i trafik rör sig i realtid på kartan.

Läs mer om hur man använder Fölis reseplaneraren.

Hänsyn till andra resenärer

Ha resekortet, mobilbiljetten, enkelbiljetten eller pengarna redo: då går betalningen snabbare och resan smidigare. Stig på bussen via den främre dörren, gå helst ut genom den mellersta eller bakre dörren. När du ska stiga av, tryck på Stopp-knappen i tid.

Lokalbussarna har både sitt- och ståplatser. Fyll upp ståplatserna bakifrån. Visa hänsyn mot åldringar, handikappade och gravida genom att ge din sittplats i bussen åt dem i rusningstider.

Använd mobiltelefonen med eftertanke. Visa hänsyn mot medpassagerarna även på hållplatserna - undvik tobaksrökning på den takförsedda busshållplatsen.

Tillgänglighet

Nästan alla bussar inom Åboregionens kollektivtrafik är låggolvsbussar.

Av en resenär som är rullstolsburen uppbärs ingen avgift. Ingen avgift debiteras heller av följeslagen, om resenären har ett resekort för funktionshindrade som berättigar till följeslagare.

Den som åker buss med barnvagn åker gratis inom Åboregionens kollektivtrafik.

Läs mer om tillgängligheten. 

Tryckt material

Fölis tidtabell utkommer i bokform två gånger om året, på våren och hösten. Linjekartor finns till salu på Fölis servicekontor. På servicekontoren finns även broschyrer om kollektivtrafiken och Fölis biljettprodukter.

Ofta ställda frågor

Är barnets plats i barnvagnen/kärran under resan? Varför håller inte bussarna alltid sin tidtabell? Läs svar på ofta ställda frågor.

 

 

Rekommendera