Gå till innhållet
Åbo regiontrafik
fölläri, kuvituskuva

Stadscykelsystemet Föli-cyklarna upphör 30.9.2021

nyheter

|

Biljetter och priser

|

Föli-cyclar

|

22.9.2021

Åbo stadscykeltjänst Föli-cyklar upphör 30.9.2021. Orsaken till att stadscykelsystemet upphör är de tekniska utmaningar som har pågått under hela avtalsperioden och som man inte har hittat någon lösning på. Systemet har också visat sig vara otillräckligt litet och dessutom har tekniken för de stadscyklar som finns på marknaden utvecklats avsevärt under de senaste tre åren. Anskaffningen av ett nytt, mer omfattande system är under beredning.

Finlands första system för stadscyklar året runt

Stadscykelsystemet Föli-cyklar togs i bruk första maj 2018. Föli-cyklarna kom till staden i och med det EU-finansierade projektet CIVITAS ECCENTRIC. Projektet främjade hållbar och intelligent stadstrafik i Åbo och i fyra andra städer i Europa.

Stadscyklarna har varit i bruk året runt, under vintern bytte man till dubbdäck på cyklarna. Föli-cyklarna är Finlands försat stadscykelsystem som är i bruk året runt. Systemet består av 41 stadscykelstationer med sammanlagt 300 cyklar. Sommaren 2019 togs dessutom 10 elcyklar i bruk som en del av systemet.

Stadscykelsystemet har varit integrerat i kollektivtrafiken, dvs. rätten att använda Föli-cyklar har ingått i Åboregionens kollektivtrafik Fölis periodkort. I och med Föli-cyklarna har vintercyklingen blivit en synligare del av stadstrafiken.