Gå till innhållet
Åbo regiontrafik
""

På Föli för ettor-timmen lär sig ettorna använda kollektivtrafiken

nyheter

|

Biljetter och priser

|

Miljö

|

Tiedote

|

13.2.2023

Föli har redan under flera års tid turnerat i skolorna för att uppmuntra små skolelever att använda buss och lära dem hur man går till väga i bussen och på busshållplatsen. Turnén kallas Föli för ettor och den besöker alla första klasser i Föli-området, dvs. Åbo, S:t Karins, Reso, Nådendal, Lundo och Rusko, varje år. Det finns cirka 150 första klasser i Föli-området och cirka 3 000 förstaklassister.

Föli för ettor innehåller diskussion och frågesport om kollektivtrafiken. Under presentationen kan eleverna också delta i en fiktiv bussresa i ett klassrum som ser ut som en buss.

Eleverna är alltid ivriga att delta i presentationen. Bild: Pasi Leino

– Vad ska man göra när man ser bussen komma och vill stiga på? frågar Nina Koiranen-Kortemäki av eleverna under presentationen.

– Vinka med handen, säger eleverna.

– När det är mörkt lönar det sig att också använda reflex eller telefonens ljus så att föraren säkert ser dig på hållplatsen, berättar Koiranen-Kortemäki.

Varje elev får en bussformad reflex som minne av lektionen.

När du tar två steg eller till och med två gatstensmått från vägkanten kan föraren köra bussen helt i kanten och du har lättare att stiga på, berättar Koiranen-Kortemäki för eleverna. Bild: Pasi Leino

 

Eleverna gör en fantasiresa till Runsala under ledning av Föli-guiden. På vägen ser de bl.a. Föli-cyklar, järnvägsstationen, Botaniska trädgården och en Föli-inspektör, som berättar för resenärerna om Fölis elbussar. Väl i Runsala är det dags för en frågesport där man bl.a. överväger om det är artigt att erbjuda äldre personer sin sittplats, om man får klämma tuggummit fast under bänken, om man ska ha en egen sittplats för väskan och om man får äta i bussen.

– Turnén har fått massor av god respons från eleverna, deras föräldrar och lärarna. Föli för ettor har ordnats sedan 2016, dvs. de äldsta eleverna som deltagit i turnén är redan i högstadieåldern, gläder sig Koiranen-Kortemäki, som varit med ända från början.

Elever som deltar i Föli för ettor-turnén får som hemuppgift att göra en Föli-resa tillsammans med en vuxen till det ställe de valt och samtidigt vägleda den vuxna i användningen av bussen. För hemuppgiften får varje elev enkelbiljetter för ett barn och en vuxen som gäller i två timmar från den första användningstidpunkten. Under den tiden hinner man till exempel göra en vattenbussresa till Runsala i somriga Åbo.