Gå till innhållet
Åbo regiontrafik
Matkustajat pysäkillä, kuvituskuva

Nu är det ännu smidigare än tidigare att betala i Fölis bussar! – nu kan du bland annat köpa barnbiljetter och betala flera personers resor med kontaktlös betalning

nyheter

|

Biljetter och priser

|

Nya tjänster

|

26.11.2021

Välkommen att uppleva världens enklaste sätt att resa!

Från och med onsdagen den 24 november 2021 kan man med bankkort, kreditkort eller mobila enheter som är försedda med kontaktlös betalning utöver sin egen resa, även betala resorna för sitt resesällskap. I och med reformen kan även enkelbiljetter för barn betalas med kontaktlös betalning. Med den kontaktlösa betalningsfunktionen kan man nu också betala andra biljettprodukter, såsom fraktavgifter och 24 timmars dygnsbiljetter.

Hur kan ett barn köpa en barnbiljett med kontaktlös betalning?

  1. Innan du betalar ska du berätta för föraren att du vill köpa en barnbiljett med kontaktlös betalning.
  2. Vänta tills texten "1x Enkelbiljett 7–14 år 1,50 €" visas på bussens kortläsare.
  3. För ditt betalningsmedel till kortläsaren. Din biljett skrivs ut och du får den av föraren. Om du byter buss, visa biljettens QR-kod under ljuset i den nedre delen av bussens kortläsare.

Hur betalar jag resor för flera personer?

  1. Berätta för föraren vilka biljetter du vill köpa och hur många exemplar.
  2. Vänta tills alla biljetter som du ska köpa visas på kortläsarens skärm.
  3. För ditt betalningsmedel till kortläsaren. Biljetterna skrivs ut och du får dem av föraren. Om du byter buss, visa enkelbiljettens QR-kod under ljuset i den nedre delen av bussens kortläsare.

OBS! Systemet räknar inte ut pristak för de biljetter som betalats med kontaktlös betalning och som har skrivits ut. Alltså endast när resan betalas med vanlig kontaktlös betalning kan man utnyttja pristaken.

Om du vill betala andras resor, men samtidigt spara in på dina egna resor för att utnyttja pristaket för kontaktlös betalning, ska du betala din egen resa separat som en vanlig kontaktlös betalning genom att visa ditt betalningsmedel för kortläsaren. Då skrivs ingen separat biljett ut för dig. Du kan byta buss genom att visa betalningsmedlet för den kontaktlösa betalningen till bussens kortläsare.

Kontaktlös betalning i ett nötskal

Föli var den första i Finland med att ta i bruk kontaktlös betalning i lokaltrafiken. Samtidigt anslöt vi oss till ett fåtal internationella föregångare inom EMV-tekniken för kontaktlös betalning.

För en enkelbiljett som betalas med kontaktlös betalning gäller en två timmars rätt till omstigning. Biljettens slutliga pris bestäms enligt antalet biljettköp och resor på så sätt att passageraren alltid får den förmånligaste möjliga biljetten. Om en kund till exempel köper en tredje enkelbiljett för vuxna under dagens lopp (normalpriset skulle vara 3 x 3 euro = 9 euro), ändras biljetterna som köpts med kontaktlös betalning till en dygnsbiljett (8 euro).

Debiteringen sker från ditt bankkonto i slutet av dagen. Betalningarna kan registreras till en annan dag än dagen då du reste. Du kan debiteras för priset av antingen en enkelbiljett, en dygnsbiljett eller en 7 dygns-biljett.