Gå till innhållet
Åbo regiontrafik
Pirkko Rautiainen, Marjatta Haavisto ja Raita Salminen

Fölivänverksamhet inleds – kamratstöd hjälper seniorer använda bussar

nyheter

|

Nya tjänster

|

31.5.2021

I juni 2021 inleder Åbo Regiontrafik Föli och Turun Seudun Vanhustuki ry sin gemensamma Fölivänverksamhet. Fölivännerna är frivilliga seniorer som handleder och hjälper sina jämnåriga med användningen av Föli.

Verksamheten grundar sig på Föli-träffar som alla äldre kan delta i för att lära sig om Fölis tjänster och användningen av kollektivtrafik. Efter träffarna kan man tillsammans med Fölivännen bekanta sig med rutterna och prova åka buss på egen bekostnad. Med Fölivännen kan man också komma överens om gemensamma resor för någon annan dag. Under det första året pågår verksamheten från juni till slutet av augusti.

Föli-träffar ordnas tre gånger under sommaren: tors. 3.6 kl. 14, tors. 29.7 kl. 14 och fre. 20.8 kl. 14 i Turun Seudun Vanhustuki ry:s lokaler (Västerlånggatan 33, Åbo). På grund av begränsningarna av sammankomster måste man anmäla sig till träffarna på förhand per telefon (tfn 044 536 7741 / Vanhustuki). Träffarna pågår i ungefär en timme. Det kan hända att Föli-träffarna ordnas på distans under juni om begränsningarna av sammankomster kräver detta. Det är ändå möjligt att komma till Vanhustukis lokaler för att följa distansträffarna genom att anmäla sig i förväg.

Fölivänverksamheten inleddes med hjälp av projektet GreenSAM – Green Silver Age Mobility. I projektet testade Valonia och Föli en mentorskapsmodell för seniorer vari mer erfarna kollektivtrafikanter hjälpte mindre erfarna resenärer. Erfarenheterna var goda och låg till grund för utvecklingen av Fölivänverksamheten. Fölivänverksamhetens fortsättning och utveckling beslutas om utifrån den första sommarens erfarenheter.