Gå till innhållet
Åbo regiontrafik
""

Föli vann den internationella BEST-undersökningen

nyheter

|

Beslut

|

Bli involverad

|

Miljö

|

Nya tjänster

|

Tiedote

|

10.3.2023

Kollektivtrafiknämnden för Åbo stadsregion sammanträder onsdagen 15.3.2023. Under mötet presenteras bl.a. resultaten av den internationella BEST-undersökningen. Föli vann för tredje gången i rad denna kundnöjdhetsundersökning.

BEST (Benchmarking in European Service of Public Transport) är ett europeiskt samarbetsnätverk som årligen genomför en enkätundersökning för att kartlägga hur nöjda invånarna i medlemsstäderna är med kollektivtrafiken. År 2022 deltog elva städer i undersökningen: Stockholm, Oslo, Helsingfors, Köpenhamn, Genève, Bergen, Rotterdam, Trondheim, Tammerfors, Åbo och Reykjavik.

Liksom tidigare år var Fölis resultat det bästa av alla städer i jämförelsen. Av dem som svarade på enkäten var 82 % nöjda med Föli, medan medelvärdet för nöjdheten i alla städer var 65 %. De allra nöjdaste är de som reser ofta. Av dem som reser några gånger i veckan var hela 90 % nöjda med Föli.

Åboborna är särskilt nöjda med Fölis tidtabellers tillförlitlighet, resesäkerheten och resekomforten. Föli klarade sig utmärkt bra i jämförelsen när invånarna tillfrågades om hur väl de upplever att de får valuta för pengarna.

Kollektivtrafikens samhälleliga betydelse ses som stor. Av respondenterna i Åbo ansåg 80 % att en ökad användning av kollektivtrafiken är nödvändig för att minska trafikstockningarna och uppnå klimatmålen.

 

Bekanta dig med BEST-undersökningsresultaten och andra ärenden på föredragningslistan här. (Öppnas i en ny flik)