Föli inför en dubbeldäckare i mitten av september

03.09.2019 10:34

Föli inför en dubbeldäckare i mitten av september

Åboregionens kollektivtrafik Föli utvidgar sin trafik med en dubbeldäckare i september. Dubbeldäckaren tas i provanvändning i Fölis trafik i tre veckor från och med 12.9.2019. Bussen trafikerar på linjerna 6 och 7 genom Åbo till Nådendal, Reso, S:t Karins och Lundo.

Dubbeldäckaren provkörs just på dessa populära regionslinjer eftersom Föli vill samla in kunderfarenheter från ett vitt område. Man är också intresserad av chaufförernas erfarenheter. Därtill följer man med hur den nya materielen påverkar bland annat körtiderna.

-        Försöket hjälper oss att planera trafiken i framtiden. Samtidigt kan vi glädja våra kunder med ett aningen annorlunda sätt att åka till exempel arbetsresor, berättat kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte.

Dubbeldäckaren som är 13 meter lång och 4 meter hög är i stort sett lika lång som de nuvarande bussarna i Fölis trafik men högre. Bussen har sammanlagt 80 sittplatser varav 61 finns i övre våningen. Som i övriga Föli-bussar stiger man också på dubbeldäckaren via framdörren. Dubbeldäckaren har ingen bakdörr, man stiger alltså från bussen alltid via dörren i mitten av bussen. Barnvagnar får plats i närheten av dörren i mitten av bussen. Alla Fölis biljetter och enkelbiljetter kan användas i dubbeldäckaren och de kan som vanligt köpas med kontanter av chauffören.

Dubbeldäckare har inte tidigare använts i Finland i lokaltrafik. Ute i världen används de i London och bland annat Amsterdam och Berlin. Närmaste dubbeldäckare finns i Stockholm där de har trafikerat mellan Stockholm och Norrtälje redan i åtta år.

I detta skede vet man inte ännu vilka turer dubbeldäckaren kommer att köra. Föli informerar om detta närmare försöket. Syftet är att dubbeldäckaren trafikerar från morgon till kväll, den kan alltså användas av både arbets- och fritidsresenärer.

Bussen ägs av VDL Bus & Coach Finland Oy.

 

Rekommendera

Nyheter

07.08.2020 12:51
När skolorna börjar ökar antalet resenärer.
04.06.2020 10:47
Kontaktlös betalning tas i bruk i Fölis trafik troligen den kommande hösten.