Föli först i Finland med att introducera kontaktlös betalning i lokaltrafiken

27.01.2021 10:01

Föli först i Finland med att introducera kontaktlös betalning i lokaltrafiken

Åboregionens kollektivtrafik Föli tar i bruk kontaktlös betalning. Från och med 27.1.2021 kan man i bussar betala resan med bank- eller kreditkort. Samtidigt ansluter sig Föli till de fåtaliga internationella banbrytarna inom kontaktlös betalning med EMV-teknik. Kontaktlös betalning används bland annat i kollektivtrafiken i London och S:t Petersburg, men i Finland är den i Åboregionen trafikerande Föli den första aktören inom lokaltrafik som tar i bruk detta betalningssätt.
 
-    Föli visar för resten av Finland och hela Norden hur enkelt det kan vara att betala en resa. Det är underbart att invånare, företag och passagerare nu kan använda detta enkla betalningssätt, berättar kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte.
 
Föli har förberett sig för det nya betalningssättet genom att installera nya kortläsare i alla bussar. Även bakgrundssystemet har uppdaterats. Kontaktlös betalning togs i bruk redan i december på linje 1 som trafikerar mellan hamnen, centrum och flygplatsen för att hitta och korrigera fel i systemet innan den kontaktlösa betalningen togs i bruk i hela trafiken.
 
-    Kontaktlös betalning i kollektivtrafiken representerar den nyaste utvecklingen på en global nivå och har nu tagits i bruk inom all Föli-trafik. Vi är glada över att vara de första i Finland som tar i bruk detta moderna betalningssätt inom lokaltrafiken. Att resa och byta från en buss till en annan är behändigt med kontaktlös betalning eftersom kontokortet visas till kortläsaren på samma sätt som Fölis resekort. Systemet beräknar automatiskt det förmånligaste biljettpriset och passageraren behöver inte i förväg fundera på vilken biljett hen behöver eller hur många resor hen ska göra, berättar utvecklingschef Topias Pihlava.
 
Vid kontaktlös betalning i bussen/vattenbussen visar kunden ett bankkort som är försett med kontaktlös betalningsfunktion till en kortläsare och resan debiteras från kundens kort. I och med den kontaktlösa betalningen behöver man inte längre ha kontanter med sig. Alla gamla betalningssätt används dock fortfarande, så mobilbiljetter, resekort och kontanter gäller fortfarande på Fölis linjer.
 
Önskan är att den kontaktlösa betalningen ökar användningen av kollektivtrafiken och underlättar resandet. Betalning med bankkort underlättar resandet särskilt för personer som reser sporadiskt. Förmodligen löper trafiken också snabbare tack vare det nya betalningssättet eftersom köp av enkelbiljetter i fordonen minskar.
 
– Vi vill underlätta vardagen för invånare och företag i Åboregionen. Den kontaktlösa betalningen sänker tröskeln för att stiga på Föli-bussar även för personer som inte är så vana vid att använda kollektivtrafiken, konstaterar kollektivtrafikdirektör Sirpa Korte.
 

Systemet räknar ut den förmånligaste möjliga biljetten till kunden

Kontaktlös betalning är enkelt. Kontokortet placeras på kortläsaren som inte frågar efter en PIN-kod. Kortläsaren ger en ljudsignal och på skärmen syns texten ”kontaktlös betalning godkänd”. Passageraren kan sätta ner sig, ingen biljett skrivs ut. Kontokortet eller den mobila enheten visas till bussens kortläsare varje gång man stiger på. Om en kund till exempel reser med flera olika bussar inom omstigningstiden på två timmar visas kontokortet alltså till kortläsaren i samband med varje påstigning.
 
Med kontaktlös betalning betalar passageraren det normala priset för en enkelbiljett, dvs. 3 euro, och biljetten innehåller en två timmars rätt till omstigning. Biljettens slutliga pris bestäms dock enligt antalet biljettköp och resor på så sätt att passageraren alltid får den förmånligaste möjliga biljetten. Om en kund till exempel köper en tredje enkelbiljett under dagens lopp (normalpriset skulle vara 3 x 3 euro = 9 euro), ändras biljetterna som köpts med kontaktlös betalning till en dygnsbiljett (8 euro). Det finns för stunden tre pristak: enkelbiljett (2h), dygnsbiljett och biljett för sju dygn.
 
-    Bank- eller kreditkortet visas till bussens kortläsare varje gång man stiger på, och systemet sköter om att den två timmar långa omstigningsrätten realiseras. Passageraren kan resa utan oro – vi använder ett pristak på 8 euro för ett dygn och 26 euro för en vecka, och de överskrids inte hur mycket man än reser, påminner Sirpa Korte.
 
När kontaktlös betalning tas i bruk kan man med detta betalningssätt inte köpa biljetter för mer än 7 dygn, men biljetter för 30 dygn ska komma till systemet senare. Vid kontaktlös betalning får rabattgrupper inte tills vidare rabatter som de är berättigade till, såsom senior- eller studierabatter, men kontaktlös betalning för rabattbiljetter planeras dock.
 
De uppburna avgifterna och de utförda resorna kan kontrolleras i Fölis nätladdningstjänst under avsnittet om kontaktlös betalning. Därifrån kan man också skriva ut kvitton om man vill.
 
Resan kan betalas med kontokorten Visa, Mastercard och Eurocard och med mobila enheter såsom Apple Pay, Pivo och Google Pay. Det är inte möjligt att betala med alla kreditkort, till exempel Diners Club och American Express fungerar inte.
 
Kunden ska använda samma kontokort eller mobila enhet för varje resa så att den debiterade summan är korrekt. Ett kontokort med funktion för kontaktlös betalning eller en mobil enhet kan endast användas för att betala resorna för en person. Med kontokort kan man alltså tills vidare inte betala en resa för till exempel sitt barn.
 

Mer information:  föli.fi/sv/kontaktlös-betalning

Rekommendera

Nyheter

16.02.2021 13:48
Från och med måndagen den 1 mars kan man inte längre ladda resekort på Fölis bussar.
05.02.2021 12:21
På mötet behandlas bland annat gallring av nattrafiken och den sena kvällstrafiken.