Ykkösten Föli – ekaluokille elämyksellistä oppia joukkoliikenteestä

27.02.2017 06:59

Ykkösten Föli – ekaluokille elämyksellistä oppia joukkoliikenteestä

Moision koulun 1b:n pienet koululaiset istahtavat opettajan johdolla paikoilleen jumppasaliin lavastettuun nauravaan bussiin. Ykkösten Föli -esitys simuloi bussissa asioinnin ekaluokkalaisille sopivalla tavalla. Föli-korttiakin päästään kilauttamaan laitteessa. Matka voi alkaa, tul’ föli!

– Mitäs hyötyä on bussilla menemisestä? aloittaa pitkään joukkoliikenteen palveluneuvojana työskennellyt, esityksessä välillä bussinkuljettajaksikin taipuva Raija Lindholm.
– Ei mee bensaa itteltä! Ei tarvii kävellä! Pääsee perille! Ekaluokkalaiset huutelevat ”bussin” kyydistä.
Mikä parasta – kaikille ylijääville parkkipaikoillehan voisikin rakentaa jotain kivaa, kuten vesipuiston, leikkipaikan tai jättiuima-altaan. Ja kun seuraavaksi äänestetään parhaita liikkumismuotoja viittaamalla, bussi saa ylivoimaisesti eniten ääniä, peräti 16 kappaletta. Pyöräily tulee kakkoseksi ja omalla autolla huristelu kolmanneksi.
Seuraavaksi jutellaan jännittävästä Funikulaarista, sekin kun tulee olemaan osa Föli-verkostoa, vaikka ei ole bussi ensinkään. Mutta Föli onkin monella tapaa vähän spesiaali juttu.
– Jo yhdellä istumisella pääsee samalla bussilla vaikka Liedosta Naantaliin. Ja bussia voi mielin määrin vaihtaa kahden tunnin ajan Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon eli kaikkien kuuden Föli-kunnan alueella, Raija kertoo.
Ykkösten Föli -kiertueen tarkoituksena on rohkaista ja innostaa ekaluokkalaisia käyttämään bussia informatiivisen ja vuorovaikutteisen esityksen kautta.
Luokanopettaja Sini Lehtomäki pitää esitystä toimivana tapana esitellä joukkoliikennettä tämänikäisille.
– Kohderyhmä on juuri oikea: nimenomaan ekaluokkalaiset alkavat opetella jo itsenäisestikin kulkemaan bussilla. Tällainen sopisi hyvin erityisesti koulun alkuun elokuussa, hän miettii.

Matkalla Ruissaloon mietitään hyviä tapoja

Pian lähdetään Raijan ja ihan oikean tarkastajan, Nina Koirasen, johdolla myös mielikuvitusajelulle kohti Ruissaloa.
Onkos muuten heijastin hyvä juttu? Raija kysyy. Hymy- ja mutrunaamakyltein lapset vastaavat, ja kaikki nostavat hymynaaman. Moni tietää, ettei autoilija näe suhmurassa säässä jalankulkijaa tummissa vaatteissa kuin usein vasta silloin, kun tekee jo tiukkaa ehtiä jarruttaa. Lapset saavat kuulla myös kuljettajien antaman vinkin: bussi on hyvä pysäyttää Föli-kortin kotelon heijastinpuolta heiluttamalla.
Samoin kyltein lapset vastaavat mielipide- ja tietovisakysymyksiin esimerkiksi siitä, mitä bussissa saa tai mitä ei saa tehdä.
– Ei ainakaan liiskata purkkaa penkkiin! kuuluu eturivistä.
Lapset saavat myös pohtia tapoja ottaa kanssamatkustajat huomioon. Esityksen lopuksi jokainen lapsi saa kertaliput aikuiselle ja lapselle ja kotitehtäväksi lähteä lapsen valitsemalle bussiajelulle Fölillä.
– Onko fiksua antaa oma paikka vanhukselle? Raija vielä kysyy.
Miltei kaikki nostavat ilmaan hymynaaman. Pienikin tietää hyvät Föli-tavat.

kokeneet bussinkäyttäjät

Esityksestä pitäneet Moision koulun 1b:läiset Oona Koli (vas.), Stella Kariluoto, Tarmo Jalonen, Aapo Talsi ja Aava Susi olivat kaikki jo melko kokeneita Fölin käyttäjiä, mutta yksinkulkemisesta ei vielä ollut paljon kokemusta. – Kun aikuinen tulee saattamaan oikealle pysäkille ja bussiin, on ihan helppo mennä yksinkin, lapset miettivät.

oppilaat jonottavat pysäkille

Esityksen toinen vetäjä, tarkastaja Nina Koiranen opasti bussipysäkillä toimimista ja jakoi lapsille Föli-kortit, jotta he pääsivät kaikki vuorollaan testaamaan ”leimaamista”. Saliin lavastettu bussi lähti lopulta Raija-kuskin ohjaamana kohti Ruissaloa.

Teksti ja kuvat: Heidi Pyhälahti

Juttu on julkaistu Turkupostin numerossa 1/2017. Voit lukea koko lehden täältä.

Suosittele

Ajankohtaista

30.11.2017 12:01
Sovelluksesta löytyy nyt myös Fölin reittiopas.
29.11.2017 10:48
Vesibussi palaa liikenteeseen keväällä 2018.