Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
""

Ykkösten Föli -tunnilla opitaan käyttämään joukkoliikennettä

uutiset

|

Liput ja hinnat

|

Ympäristö

|

Uudistukset

|

Tiedote

|

8.2.2023

Föli on järjestänyt jo usean vuoden ajan koulukierroksen, jonka tarkoituksena on ohjata pieniä koululaisia turvalliseen liikennekäyttäytymiseen, rohkaista heitä käyttämään bussia ja opettaa, miten bussissa ja pysäkillä toimitaan. Koulukierroksen nimi on Ykkösten Föli ja se kiertää kaikki Föli-alueen eli Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon ensimmäiset luokat joka vuosi. Ensimmäisiä luokkia on Föli-alueella noin 150 ja ensimmäisen kouluvuoden oppilaita noin 3000.

Ykkösten Föli -esitys sisältää joukkoliikenneaiheista keskustelua ja visailua. Esityksen aikana pääsee myös osallistumaan kuvitteelliseen bussimatkaan, kun luokkahuone lavastetaan bussiksi.

Oppilaat ovat aina innolla mukana esityksessä. Kuva: Pasi Leino

- Mitä kuuluu tehdä, kun näet bussin tulevan ja haluat kyytiin?, kysyy esityksen vetäjä Nina Koiranen-Kortemäki oppilailta.

- Heilautetaan kättä, tietävät oppilaat.

- Heilautuksen lisäksi pimeällä kannattaa ottaa heijastin tai puhelimen valo avuksi, jotta kuljettaja varmasti näkee sinut pysäkillä, opastaa Koiranen-Kortemäki.

Jokainen oppilas saa bussinmuotoisen heijastimen muistoksi osallistumisesta oppitunnille.

Kun otat kaksi askelta tai vaikka kaksi katulaatan mittaa tien reunasta, kuljettaja saa ajettua bussin ihan reunaan ja sinun on paljon helpompi astua kyytiin, kertoo Nina Koiranen-Kortemäki oppilaille. Kuva: Pasi Leino

 

Oppilaat tekevät mielikuvitusmatkan Ruissaloon Föli-oppaan johdolla. Matkan varrella he näkevät mm. fölläreitä, rautatieaseman, Kasvitieteellisen puutarhan ja Föli-tarkastajan, joka kertoo matkustajille Fölin sähköbussikalustosta. Perillä Ruissalossa vuorossa on tietovisa, jossa arvuutellaan mm. sitä, onko bussissa kohteliasta antaa istumapaikka iäkkäämmälle ihmiselle, saako purkan liiskata bussin penkin alle, kuuluuko repulle varata bussissa oma istumapaikka ja saako bussissa syödä eväitä.

- Kierroksesta on tullut valtavasti hyvää palautetta oppilailta, heidän vanhemmiltaan ja opettajilta. Ykkösten Föliä on tehty vuodesta 2016 alkaen eli vanhimmat kierrokselle osallistuneet oppilaat ovat jo yläkouluiässä, iloitsee alusta asti mukana ollut Koiranen-Kortemäki.

Ykkösten Föli -koulukierrokselle osallistuvat oppilaat saavat kaikki kotitehtäväksi tehdä Föli-matkan oman aikuisen kanssa valitsemaansa kohteeseen ja tarvittaessa samalla opastaa aikuista bussin käytössä. Kotitehtävää varten jokainen oppilas saa aikuisen ja lapsen kertaliput, jotka on voimassa kaksi tuntia. Siinä ajassa ehtii tehdä vaikka vesibussimatkan Ruissaloon kesäisessä Turussa.

Tunnilla mietitään, onko ympäristön kannalta järkevämpää kulkea bussilla vai henkilöautolla. Kuva: Pasi Leino

Lasten Föli!

Lapsille sopivaa joukkoliikenneaiheista sisältöä kuten tietokilpailu, värityskuvia ja bingo, löytyy myös Lasten Föli -sivulta.