Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
""

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 7.12. käsittelyyn tulevia asioita

uutiset

|

Päätöksenteko

|

Liput ja hinnat

|

Tiedote

|

2.12.2022

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kokoontuu keskiviikkona 7.12.2022. Kokouksessa käsitellään mm. Fölin matkalippujen hintoja ja rahtimaksuja.

Fölin matkalippujen asiakashinnat 1.1. – 30.4.2023

Hallitus on päättänyt poistaa joukkoliikenteen kymmenen prosentin arvonlisäveron vuoden 2023 tammi–huhtikuun väliseksi ajaksi. Neljä kuukautta kestävän verohelpotuksen tarkoituksena on auttaa alan toimijoita ja matkustajia haastavassa taloustilanteessa.

Joukkoliikenteen ostokustannukset ovat kasvaneet yli 10 % viimeisen vuoden aikana. Fölillä ei ole varaa laskea väliaikaisesti lippujen hintaa arvonlisäveron verran. Seudullinen joukkoliikenne esittääkin lautakunnalle, että hinnat pidetään nykyisinä arvonlisäverokannan väliaikaisesta muuttumisesta huolimatta. Arvonlisäveron määräaikainen alennus vaikuttaa kuitenkin asiakkaiden hyväksi, sillä muutoksen takia saatavan tulonlisäyksen avulla todennäköisesti vältetään pysyvät hinnannostot, jotka olisivat muuten edessä vuonna 2023.

Muutoksia rahtimaksuihin

Fölin busseissa voi tällä hetkellä kuljettaa kuljettajan harkinnan mukaisesti polkupyöriä ja rahtia. Asiakkaan huolehtimasta rahdista peritään kolmen euron rahtimaksu, kuljettajan huolehdittavaksi jätetystä rahdista kuuden euron rahtimaksu. Polkupyöristä perittävä maksu on kuusi euroa. Lautakunnalle esitetään, että kuljettajan huolehtimasta rahdista luovutaan palveluna kokonaan. Kaikki asiakkaan itse kuljettamat ja huolehtimat matkatavarat saa jatkossa kuljettaa liikennevälineissä ilman erillistä maksua. Polkupyöristä ja kokoluokaltaan samansuuruisista kulkuvälineistä peritään jatkossa kolmen euron kuljetusmaksu ja siihen sisältyy kahden tunnin vaihto-oikeus.