Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
kuvituskuva, bussi sillalla

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan 4.5. käsittelyyn tulevia asioita

uutiset

|

Päätöksenteko

|

Föli-fillarit

|

4/29/2022

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kokoontuu keskiviikkona 4.5.2022. Kokouksessa käsitellään mm. fölläreiden käytön hinnoittelua Fölin kausikorteilla, käteismaksujen palauttamista busseihin ja Pohjois-Turun linjojen reittejä ja pysäkkejä keskustan alueella.

Fölläreiden käytön hinnoittelu Fölin kausikorteilla

Seudullinen joukkoliikenne esittää lautakunnalle, että Turun kaupunkipyöriä eli fölläreitä voi käyttää Fölin kausikorteilla. Föllärien käyttöoikeus esitetään kuuluvan 30 päivää tai kauemmin voimassa oleviin kausikortteihin.

Föli ei päätä fölläreiden asiakashinnoittelusta. Siitä on menossa ehdotus käsittelyyn kaupunkiympäristölautakunnalle. Edellinen Turun kaupunkipyöräjärjestelmä päättyi syksyllä 2021 ja uusi järjestelmä otetaan käyttöön touko-kesäkuun vaihteessa 2022. Kaupunkipyöriä eli fölläreitä tulee yhteensä 700 ja asemia noin 70, järjestelmä kasvaa siis huomattavasti entisestä.

Käteismaksujen palauttaminen busseihin ja käteisellä ostettavan kertalipun hinnankorotus

Käteislippujen myynti Fölin busseissa lopetettiin koronapandemian takia 27.12.2021. Asiakkailta on tullut jonkin verran palautetta, että käteismaksuja toivotaan takaisin busseihin erityisesti lasten takia. Suurin osa lapsista maksaa matkansa matkakortilla, mutta käteismaksumahdollisuutta on toivottu takaisin busseihin siltä varalta, jos matkakortti katoaa.

Seudullinen joukkoliikenne esittää lautakunnalle, että käteisellä voi 20.5.2022 alkaen maksaa kertalipun busseissa ja vesibusseissa. Samalla käteisellä rahalla maksettavien kertalippujen hintaa nostettaisiin. Aikuisten käteisellä ostettavan kertalipun hintaa nostettaisiin kolmesta eurosta neljään euroon ja lasten kertalipun 1,50 eurosta kahteen euroon. Korotus ei vaikuta lähimaksulla ostettujen lippujen, mobiililippujen, lippuautomaateista tai palvelupisteistä ostettujen kertalippujen eikä matkakorttien hintoihin.

Linja-autoliikenteen kustannukset ovat kasvaneet talousarvion laatimisen jälkeen peräti seitsemän prosenttia. Hinnankorotuksella paikattaisiin liikennöintikustannusten nousua sekä ohjattaisiin asiakkaita lähimaksuun ja muihin maksutapoihin. Lisätulo joukkoliikenteelle on noin 200.000-500.000 euroa vuodessa riippuen siitä, minkä verran käteiskertalippuja ostetaan. Myyntitietojen perusteella voidaan päätellä, onko käteismaksumahdollisuus jatkossakin tarpeen ja voidaan päättää, säilytetäänkö käteismaksumahdollisuus edelleen Fölin liikenteessä.

Pohjois-Turun linjojen reitit ja pysäkit Turun keskustan alueella 26.9.2022 alkaen

Lautakunnalle esitetään, että alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen linjojen 21, 21A, 21B, 22, 22A, 22B, 22C, 23, 23A ja 23B päätepysäkki siirretään Puutorilta Linnankadulle syksyllä 2022. Uuden kauppatorin myötä keskustan alueelle jää rajoitetusti pysäkkitilaa joukkoliikenteelle. Keskustassa tulee jatkossa olemaan pysäkkejä ainoastaan keskustan läpi kulkeville linjoille, poikkeuksena linjan 100 pysäkki. 26.9.2022 voimaan tulevat järjestelyt kuitenkin mahdollistavat pysäkkien T83 ja T85 käytön keskustaan päättyville linjoille ja uudelleenjärjestelyillä Linnankadun pysäkeiltä on löydettävissä lisätilaa. Tästä johtuen Pohjois-Turun linjojen päätepysäkki voitaneen siirtää Puutorilta Linnankadulle ensi syksynä. Kyseisten linjojen ajamista keskustaan on toivottu paljon.