Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
Matkustaja, kuvituskuva

Maskipakko Fölin liikenteessä

uutiset

|

11/24/2021

Yli 12-vuotiaan matkustajan pitää käyttää kasvomaskia Fölin busseissa.  Maskipakko palautettiin heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi käyttöön 26.11.2021. Maskia kannattaa käyttää jo pysäkillä bussia odottaessa.

Heikentyneessä koronavirustilanteessa jokaisen matkustajan toiminnalla on väliä. Kasvomaskin käyttämisen lisäksi kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä maksaa bussimatka matkakortilla, mobiililipulla tai lähimaksulla. Myös käteinen kuitenkin kelpaa maksuvälineenä. Muihin matkustajiin kannattaa pyrkiä pitämään turvaväliä myös pysäkillä. Jos matkustaminen ruuhka-aikaan ei ole välttämätöntä, kannattaa matkustaminen ajoittaa muihin aikoihin. Ruuhkaisinta Fölin liikenteessä on arkisin noin klo 7–8:30 ja 13–16:30. 

Velvoite maskin käytöstä on lisätty myös Fölin matkaehtoihin. Maskipakko on voimassa toistaiseksi. 

Myös Fölin kuljettajat käyttävät maskia mahdollisuuksien mukaan. Noin kolmasosassa busseista on ns. turvaohjaamo, jossa matkustajan ja kuljettajan välissä on pleksi, jolloin kuljettajan ei tarvitse käyttää maskia. 

Lue lisää koronaviruksen vaikutuksista Fölin liikenteeseen ja palveluihin: foli.fi/korona

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä maskipakosta

Mitä maskipakko tarkoittaa? 

Maskipakko tarkoittaa sitä, että bussissa matkustavalla matkustajalla tulee olla maski asianmukaisesti kasvoillaan 26.11.2021 alkaen. Maskia ei tarvitse pitää, jos on alle 12-vuotias tai jos maskin käytölle on jokin terveydellinen este.

Mihin maskipakko perustuu? 

Maskipakko perustuu Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan hyväksymään muutokseen Fölin matkaehdoissa. Matkaehdot ovat saatavilla Fölin nettisivuilla sekä palvelupisteissä.

Miksi maskipakko otettiin nyt käyttöön?

Koronavirustilanteen pahennuttua Föli-alueella olemme päätyneet maskipakkoon. Maskipakon tavoitteena on tehdä matkustamisesta turvallisempaa. Turvallisuuden takaamiseksi suosittelemme matkustamista ruuhka-aikojen ulkopuolella, jotta turvavälien pitäminen on helpompaa, sekä hygieniasta huolehtimista. Bussiin ei pidä tulla, jos kokee olonsa sairaaksi.

Mitä muuta Föli tekee koronan leviämisen ehkäisemiseksi?

Turvallisuuden takaamiseksi suosittelemme matkustamista ruuhka-aikojen ulkopuolella, jotta turvavälien pitäminen on helpompaa. Suosittelemme myös matkustajia huolehtimaan hyvästä hygieniasta. Tehostamme viestintäämme näistä asioista entisestään. Bussiin ei pidä tulla, jos kokee olonsa sairaaksi. Busseissa on tarjolla käsidesiä ja busseja siivotaan ahkerasti. Matkustajamäärärajoituksia ei ole ja sellaisista määräisi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Mitä tapahtuu, jos matkustajalla ei ole maskia? Pääseekö asiakas bussiin? 

Ilman maskia saa tulla kyytiin, jos on alle 12-vuotias tai jos maskin käytölle on terveydellinen este. Föli ei vaadi matkustajilta todistusta terveydellisistä esteistä.

Tarjoaako Föli maskeja asiakkaille? 

Maskeja on jaossa ruuhkalinjoilla.

Koskeeko maskipakko kuljettajia?

Noin kolmasosassa busseista on ns. turvaohjaamo eli pleksi kuljettajan ja matkustajan välissä, jolloin kuljettajan ei tarvitse käyttää maskia. Muissa busseissa kuljettajat käyttävät maskia mahdollisuuksien mukaan, kuitenkin terveyden ja liikenneturvallisuuden huomioiden.

Minkä terveydellisen esteen takia ei tarvitse käyttää maskia? 

Terveydellisistä esteistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Miten ja kenelle todistetaan, että on terveydellinen este maski käytölle? Tarvitaanko lääkärintodistus? 

Terveydelliset syyt voivat olla esteenä maskin käyttämiselle joillekin matkustajille. Emme vaadi todistusta terveydellisistä esteistä. 

Voiko käyttää visiiriä maskin sijaan? 

Visiiriä voi käyttää, jos terveydellisten esteiden takia ei voi käyttää maskia.

Miksi käteistä ei ole otettu pois käytöstä, mutta määrätään maskipakko?

Fölin busseissa on nyt mahdollista maksaa lähimaksulla ja matkakorttien lataamisesta busseissa on luovuttu. Käteisen käyttö busseissa on tällä hetkellä sen verran vähäistä, ettei siitä ole toistaiseksi luovuttu.

Miten maskipakkoa valvotaan? 

Linja-autoihin ei ole tulossa valvovia työntekijöitä. Maskipakolla halutaan ensisijaisesti viestiä, että koronatilanne on vakava, ja maskia on käytettävä, jotta julkinen liikenne ja sen sujuvuus voidaan jatkossakin taata. 

Pitääkö maskia käyttää, vaikka olisi ainoa matkustaja bussissa? 

Maskia tulee käyttää, vaikka olisi ainoa matkustaja bussissa. Bussiin voi nousta millä vain pysäkillä lisää matkustajia.

Pitääkö lasten käyttää maskia? 

Alle 12-vuotiaiden ei tarvitse käyttää maskia bussissa.