Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
vanhan föllärin kuva

Föllärit palaavat Turkuun!

uutiset

|

Föli-fillarit

|

Uudistukset

|

17.5.2022

Turun kaupunkipyörät eli föllärit, saapuvat takaisin kaupunkiin kesän kynnyksellä. Kaupunkipyöräilykausi kestää lokakuun loppuun saakka. Uuden järjestelmän toimittaa tanskalainen Donkey Republic.

Pyörän saa käyttöönsä sovelluksella

Fölläreiden käytön hinta riippuu käytettävästä ajasta. Pyörien käyttöoikeus sisältyy myös Fölin kausikortteihin. Pyörissä on 7 vaihdetta, käsijarrut ja alumiinirunko. Pyörien elektroninen rengaslukko avataan ja suljetaan älypuhelinsovelluksella, josta näkee myös vuokraukseen liittyvät tiedot.

Pyöriä tulee 700 ja pyöräasemia noin 70. Keskusta-alueella kaupunkipyörien asemaverkosto perustuu telineellisiin asemiin, ja keskustan ulkopuolella asemilla ei ole välttämättä mitään fyysisiä rakenteita vaan asemien sijainnin voi tarkistaa sovelluksesta.

- Nykyisessä järjestelmässä asemaverkosto on huomattavasti laajempi aiempaan verrattuna. Kiinteät, runkolukittaviin kaaritelineisiin perustuvat asemat tuovat selkeyttä ja järjestystä katukuvaan keskusta-alueella ja virtuaaliset asemat tarjoavat joustavuutta keskustan ulkopuolella. Kannustamme käyttämään aktiivisesti fölläreitä ja antamaan palautetta, sillä virtuaaliasemien sijainteja on mahdollista muokata esimerkiksi palautteen perusteella, kertoo projektikoordinaattori Jere Sipponen.

Jokainen fölläri saa oman nimen

Jokaisella föllärillä on oma, uniikki nimi. Nimi lukee föllärin rungossa. Föli pyysi keväällä kuntalaisilta apua pyörien nimeämiseen.

- Nimeämiskampanjan suosio yllätti meidät positiivisesti, saimme huimat 4400 nimiehdotusta. Olemme pyrkineet valikoimaan ehdotusten joukosta tasapuolisesti niin suomalaisia kuin kansainvälisiäkin nimiä. Fölläreiden nimiäisiä vietetään alkukesästä, kun pyörät saapuvat katukuvaan, iloitsee liikennepalvelupäällikkö Risto Peltonen.

Juttu on julkaistu Turkupostissa 2/2022.