Siirry sisältöön
Turun seudun joukkoliikenne
kasvomaskimatkustaja

Fölin liikenteessä maskipakko

uutiset

|

Tiedote

|

Uutiset

|

3/12/2021

Fölin liikenteessä on toistaiseksi voimassa oleva maskipakko. Varsinais-Suomen heikentyneen koronavirusepidemiatilanteen takia jokaisen yli 12-vuotiaan matkustajan tulee maanantaista 15.3.2021 alkaen käyttää kasvomaskia Fölin liikenteessä matkustaessaan, jos hänellä ei ole terveydellistä syytä olla käyttämättä kasvomaskia. Myös kuljettajat käyttävät maskia mahdollisuuksien mukaan, kuitenkin terveys ja liikenneturvallisuus huomioiden. Velvoite käyttää maskia lisätään myös Fölin matkaehtoihin.

Heikentyneessä koronatilanteessa on erittäin tärkeää, että kaikki matkustajat pyrkivät omalla toiminnallaan ehkäisemään viruksen leviämistä. Mahdollisuuksien mukaan suosittelemme matkustamaan ruuhkaisimpien aikojen ulkopuolella. Ruuhkaisinta Fölin liikenteessä on arkisin noin klo 7 - 8.30 ja 13 - 16.30.

- Maskipakolla halutaan ennen kaikkea korostaa meidän jokaisen henkilökohtaista vastuuta koronapandemian taltuttamisessa. Nyt on ymmärrettävä, että maskia käytetään bussissa, ellei maskin käyttö vaaranna omaa tai muiden terveyttä, huomauttaa suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa. 

Busseissa on tarjolla käsidesiä. Matka kannattaa maksaa matkakortilla, Föli-sovelluksesta ostetulla lipulla tai pankki-/luottokortin lähimaksulla. Käteismaksu kelpaa busseissa, mutta suosittelemme välttämään sitä, jotta kuljettajien ja matkustajien väliset kontaktit pysyisivät mahdollisimman lyhyinä. Turvaväliä muihin matkustajiin kannattaa pitää aina kun se on mahdollista eli pysäkillä, bussiin noustessa ja mahdollisuuksien mukaan bussin sisätiloissa.

Tietoa koronaviruksen vaikutuksista Fölin liikenteeseen ja palveluihin: foli.fi/korona

Usein kysyttyjä kysymyksiä maskipakosta Fölissä

Mitä maskipakko tarkoittaa? 

Maskipakko tarkoittaa sitä, että bussissa matkustavalla matkustajalla tulee olla maski asianmukaisesti kasvoillaan 15.3.2021 alkaen. Maskia ei tarvitse pitää, jos on alle 12-vuotias tai jos maskin käytölle on jokin terveydellinen este.

Mihin maskipakko perustuu? 

Maskipakko perustuu Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan hyväksymään muutokseen Fölin matkaehdoissa. Matkaehdot ovat saatavilla Fölin nettisivuilla sekä palvelupisteissä.

Miksi maskipakko otettiin nyt käyttöön?

Koronavirustilanteen pahennuttua Föli-alueella olemme päätyneet maskipakkoon. Maskipakon tavoitteena on tehdä matkustamisesta turvallisempaa. Turvallisuuden takaamiseksi suosittelemme matkustamista ruuhka-aikojen ulkopuolella, jotta turvavälien pitäminen on helpompaa, sekä hygieniasta huolehtimista. Bussiin ei pidä tulla, jos kokee olonsa sairaaksi.

Mitä muuta Föli tekee koronan leviämisen ehkäisemiseksi?

Turvallisuuden takaamiseksi suosittelemme matkustamista ruuhka-aikojen ulkopuolella, jotta turvavälien pitäminen on helpompaa. Suosittelemme myös matkustajia huolehtimaan hyvästä hygieniasta. Tehostamme viestintäämme näistä asioista entisestään. Bussiin ei pidä tulla, jos kokee olonsa sairaaksi. Busseissa on tarjolla käsidesiä ja busseja siivotaan ahkerasti. Matkustajamäärärajoituksia ei ole toistaiseksi ja sellaisista määräisi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Mitä tapahtuu, jos matkustajalla ei ole maskia? Pääseekö asiakas bussiin? 

Maskiton asiakas pääsee bussiin.

Tarjoaako Föli maskeja asiakkaille? 

Föli ei tarjoa asiakkaille maskeja tällä hetkellä. Maskien jakamisen mahdollisuutta on selvitetty, mutta se ei ole ainakaan toistaiseksi mahdollista.

Koskeeko maskipakko kuljettajia?

Kuljettajat käyttävät maskia mahdollisuuksien mukaan, kuitenkin terveyden ja liikenneturvallisuuden huomioiden.

Minkä terveydellisen esteen takia ei tarvitse käyttää maskia? 

Terveydellisistä esteistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Miten ja kenelle todistetaan, että on terveydellinen este maski käytölle? Tarvitaanko lääkärintodistus? 

Terveydelliset syyt voivat olla esteenä maskin käyttämiselle joillekin matkustajille. Emme vaadi todistusta terveydellisistä esteistä. 

Voiko käyttää visiiriä maskin sijaan? 

Visiiriä voi käyttää, jos terveydellisten esteiden takia ei voi käyttää maskia.

Miksi käteistä ei ole otettu pois käytöstä, mutta määrätään maskipakko?

Fölin busseissa on nyt mahdollista maksaa lähimaksulla ja matkakorttien lataamisesta busseissa on luovuttu. Käteisen käyttö busseissa on tällä hetkellä sen verran vähäistä, ettei siitä ole luovuttu.

Miten maskipakkoa valvotaan? 

Linja-autoihin ei ole tulossa valvovia työntekijöitä. Maskipakolla halutaan ensisijaisesti viestiä, että koronatilanne on vakava, ja maskia on käytettävä, jotta julkinen liikenne ja sen sujuvuus voidaan jatkossakin taata. 

Pitääkö maskia käyttää, vaikka olisi ainoa matkustaja bussissa? 

Maskia tulee käyttää, vaikka olisi ainoa matkustaja bussissa. Bussiin voi nousta millä vain pysäkillä lisää matkustajia.

Poistetaanko maskiton matkustaja bussista?

Maskitonta matkustajaa ei poisteta bussista. Kuljettajat ja Fölin tarkastajat voivat tarvittaessa neuvoa asiakkaita maskin käytöstä.

Pitääkö lasten käyttää maskia? 

Alle 12-vuotiaiden ei tarvitse käyttää maskia bussissa.