Fölin myötä joukkoliikenteestä on tullut entistä vahvempi työmatkaliikkumisen vaihtoehto

03.09.2018 10:50

Fölin myötä joukkoliikenteestä on tullut entistä vahvempi työmatkaliikkumisen vaihtoehto

Tyksin sairaalan aulassa on aikataulunäyttö ja opastekarttoja. Kuva: Pasi Leino.

Fölin myötä joukkoliikenteestä on tullut entistä vahvempi työmatkaliikkumisen vaihtoehto Turun seudulla. Matkanteko koko Fölin alueella eli Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Liedossa, Naantalissa ja Ruskolla on helppoa ja edullista, koska alueella on voimassa tasataksa. Hyvät yhteydet takaavat sujuvan arjen.

Pienillä teoilla vastuullisemmaksi työnantajaksi

Yritys voi kannustaa työntekijöitään ja yrityksessä asioivia henkilöitä fiksun liikkumisen pariin tarjoamalla heille tietoa saatavilla olevista joukkoliikennepalveluista. Yritys voi esimerkiksi hankkia aikataulunäytön tiloihinsa. Aikataulunäyttö kertoo yritystä lähellä sijaitsevien pysäkkien seuraavat lähdöt eli niiden ohi kulkevien linjojen reaaliaikaiset ohitusajat. Aikataulunäkymän käyttöönotto vaatii ainoastaan sopivan näytön sekä nettiyhteyden.

Työntekijöiden ja asiakkaiden joukkoliikenteen käyttöä voi helpottaa myös muulla opastavalla materiaalilla. Esimerkiksi Tyksin aulan seinällä on esillä visuaaliset opastekartat, joihin on merkitty sairaalaa lähimmät bussipysäkit ja niiden ohi kulkevat linjat. Apua opastavan materiaalin tekoon saa seudullisesta joukkoliikennetoimistosta.

Ota aikataulunäyttö käyttöön!

Reaaliaikaisen aikataulunäkymän saa esille osoitteesta omatpysakit.foli.fi, jonka karttanäkymästä voi joko karttaa klikkaamalla tai pysäkin numeron tai nimen kirjoittamalla valita haluamansa pysäkit. Pysäkkien seuraavat ohitusaikataulut avautuvat uudelle välilehdelle. Aikataulunäytössä näkyvien rivien määrää voi rajata muuttamalla osoiteriville esim. &pagerows=4 (näyttää 4 riviä, oletus on 16 riviä).

Työmatkaseteli toimii kuten lounasseteli

Työnantaja voi tukea työntekijöidensä sujuvaa ja ympäristöystävällistä työmatkaliikkumista ja tarjota Fölin työmatkaseteleitä. Työmatkaseteli toimii kuten lounasseteli; työnantaja hankkii työmatkasetelit Fölistä ja työntekijä voi ladata paperisella tai sähköisellä työmatkasetelillä matkakorttiaan Fölin palvelupisteissä.

Työmatkaseteleistä hyötyy niin työnantaja, työntekijä kuin ympäristökin. Ympäristövastuullisuus parantaa yritysmielikuvaa ja työnantajan houkuttelevuutta. Suosimalla joukkoliikennettä päästöt vähenevät ja autoilusta aiheutuvat kustannukset pienenevät. Myös hyötyliikunnan määrä kasvaa, kun työmatkat kuljetaan bussilla. Hyötyliikunta parantaa työntekijöiden terveyttä ja työhyvinvointia.

Asiointimatkat bussilla ja föllärillä

Työnantaja voi hankkia Fölin matkakortteja työntekijöiden käyttöön esimerkiksi työpäivän aikana tehtäviin asiointimatkoihin. Haltijakohtaisia matkakortteja voi käyttää kuka tahansa eli yrityksen henkilökunnan yhteiskäytössä voi olla yksi tai useampi matkakortti. Saatavilla on sekä kausi- että arvokortteja. Kausikortti soveltuu yrityksille, joissa matkoja tehdään säännöllisesti ja paljon. Arvokortti soveltuu parhaiten satunnaisille käyttäjille. Fölin kanssa voi solmia laskutusasiakkuussopimuksen, jolloin yritystä laskutetaan jälkikäteen matkakorttien käytön mukaan. Lippujen hinnat ovat hinnaston mukaisia.

Asiointimatkoihin voi Turun keskustan alueella käyttää myös Föli-fillareita eli fölläreitä, joita on Turussa yhteensä 300 kpl. Kaupunkipyörien asemat sijoittuvat pääasiassa Sataman ja Kupittaan välille, mutta myös esimerkiksi Skanssissa on kaupunkipyöräasema. Kaupunkipyörillä on oma hinnasto. Työpaikalla käytössä oleviin matkakortteihin voi ostaa föllärinkäyttömahdollisuuden, joka maksaa 40 euroa / vuosi.

 

Kysy Fölin palveluista, hae laskutusasiakkaaksi tai pyydä apua opastavan materiaalin tekoon: joukkoliikenne@turku.fi!

Lue lisää: foli.fi/yrityksille
Föliblogin Matkustan kanssasi -juttusarjassa esitellään Fölin asiakkaita ja heidän ajatuksiaan mm. työmatkojen kulkemisesta Fölillä: www.turku.fi/blogit/foliblogi

Suosittele

Ajankohtaista

08.07.2019 07:47
Kaupunkipyörien käyttöön opastetaan Föliblogissa.
03.07.2019 14:26
Livelikealocal.fi-sivusto kertoo paikalliset lomavinkit.