Työmatkasetelit

Työmatkasetelit

Työmatkaseteli on kätevä tapa toteuttaa työsuhdematkalippu. Seteli toimii samankaltaisesti kuin lounasseteli. Työnantaja ostaa setelit joukkoliikennetoimistosta ja jakaa ne työntekijöilleen.

Paperinen työmatkaseteli

Työnantaja tilaa joukkoliikennetoimistosta haluamansa määrän työmatkaseteleitä 10 kappaleen kerrannaisina (á 10 euroa). Työmatkasetelit tilataan Työmatkasetelien tilauslomakkeella. Se täytetään ja toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen: joukkoliikenne(a)turku.fi (excel-tiedostona).

Joukkoliikennetoimisto toimittaa maksun saatuaan työmatkasetelit työnantajalle kirjattuna kirjeenä. Toimitusaika on noin 14 päivää maksun kirjautumisesta. Työnantaja antaa haluamansa määrän työmatkaseteleitä työntekijöilleen, jotka käyttävät niitä tarpeensa mukaisesti bussikorttinsa lataamiseen.

Työnantaja vastaa työsuhdematkalippuedun valvonnasta ja työmatkaseteleiden käytön ohjeistamisesta. Työnantaja on velvollinen noudattamaan verohallinnon ohjeita työsuhdematkalippuedun myöntämisestä.

Joukkoliikennetoimisto veloittaa työmatkaseteleistä 3 % palkkion sekä 10 euron toimitusmaksun setelien määrästä riippumatta. Työmatkasetelit ovat voimassa 2-3 vuotta. Voimassaoloaika on painettu seteliin. Joukkoliikennetoimisto ei lunasta takaisin työmatkaseteleitä.

Työmatkaseteli käy maksuvälineenä Fölin palvelupaikoissa. Työntekijä käyttää työmatkaseteliä kuten käteistä rahaa eli maksaa latauksen osittain tai kokonaan työmatkaseteleillä. Työmatkasetelistä ei makseta vaihtorahaa. Työmatkaseteli on henkilökohtainen, joten asiakkaan tulee varautua tarvittaessa todistamaan henkilöllisyytensä. Työmatkaseteleillä voi ladata vain omaa bussikorttiaan.

Sähköinen työmatkaseteli

Fölillä on käytössä myös sähköinen työmatkaseteli, jonka käyttö on helppoa sekä työnantajalle että työntekijälle. Palvelua tarjoavat tällä hetkellä neljä toimijaa: Eazybreak Oy, Smartum Oy, Edenred Finland Oy ja ePassi Payments Oy. Eazybreakin, Smartumin ja ePassin sähköisillä työmatkaseteleillä voi maksaa toistaiseksi vain Fölin palvelutoimistossa (Aurakatu 5, Turku). Edenredin maksukortti käy myös muissa Fölin palvelupisteissä (ei latauspisteet).

Eazybreak

  • Eazybreak Työmatkaseteli on sähköinen etuseteli, joka kulkee matkapuhelimessa. Työnantaja hoitaa työntekijöiden rekisteröimisen Eazybreak Palveluun, jonka jälkeen työntekijöillä on oikeus työmatkasetelien käyttöön työnantajan määräämästä ajankohdasta alkaen. Mobiiliseteli toimii kaikissa matkapuhelimissa: älypuhelimissa palvelua käytetään sovelluksessa ja vanhemmilla matkapuhelimissa käyttö onnistuu tekstiviestillä.

Smartum

  • Smartum Työmatkasaldon tilaaminen tapahtuu työnantajan omassa Smartum-verkkopalvelussa. Työmatkasaldo ladataan työntekijän omalle Smartum-tilille, ja maksaminen tapahtuu mobiililaitteessa QR-koodin avulla. Työnantaja voi tarjota ja ladata työmatkasaldoa kerralla vaikka koko vuodeksi tai toistuvana esim. kerran kuukaudessa. Työntekijälle ladattu saldo on voimassa 15 kuukautta lataushetkestä. Mahdollisesti käyttämättä jäänyt saldo palautuu työnantajan Smartum-tilille uudelleen jaettavaksi.

Edenred

  • Edenredin Ticket Transport® on sirullinen prepaid-maksukortti, joka toimii luottokortin tapaan. Tälle henkilöstöetukortille työnantaja lataa etua verkossa Edenredin tilaus- ja hallintatyökalun kautta. Korttia veloitetaan aina maksun todellisen summan mukaisesti. Kortilla suoritetut maksutapahtumat vahvistetaan allekirjoituksella PIN-koodin syötön sijasta.

ePassi

  • ePassi on työsuhde-etujen mobiilimaksuväline, jolla voi maksaa paikan päällä mobiilisovelluksella tai kertomalla matkapuhelinnumeron. ePassilla työnantaja maksaa vain todellisen käytön mukaan. Palvelu toimii kaikilla matkapuhelimilla.

 

Verotus

Työsuhdematkalippu on 300 euron enimmäismäärään saakka kokonaan verovapaa luontaisetu. Verohallinto toteaa työsuhdematkalipusta seuraavaa: ”Työsuhdematkalippua koskeva säännös muuttui vuoden 2010 alusta. Edun verovapaata osaa ei enää määritellä prosentteina lipun hinnasta vaan euromääräisenä. Nyt on myös mahdollista käyttää työsuhdematkalippuna henkilökohtaiselle lipulle ladattua arvoa. Muilta osin lipun käyttöön liittyvät määräykset säilyivät ennallaan. Tuloverolain 64 §:ssä määritellään työsuhdematkalipun verovapaa osa euromääräisesti. Työsuhdematkalippu on verovapaata 300 euroon asti. Lisäksi työsuhdematkalippu on verovapaata tuloa 750 euron ylittävältä osalta 3 400 euroon asti. Verovapaan edun määrä on näin ollen enintään 3 100 euroa vuodessa. Työnantajan tarjotessa työntekijälle työsuhdematkalipun, jonka arvo on 600 euron ja 3 400 euron välillä, edun veronalainen osa on 300 euroa.”

Suosittele