Tältä sivulta löydät paikkakunnittain listattuja vierailu- ja retkikohteita, joihin pääset Fölin kyydissä. Huomioithan, että joihinkin kohteisiin voi olla hieman kävelymatkaa lähimmältä pysäkiltä – tarkemmat ohjeet perille pääsyyn löydät Fölin reittioppaasta.

Muista seikkaillessa:

  • Tulenteko on sallittu vain virallisilla tulentekopaikoilla.
  • Vie roskat mukanasi pois.
  • Pidä koira kytkettynä – ja tarkista, onko alueelle sallittua mennä koiran kanssa.
  • Huolehdi turvavälistä ja hyvästä käsihygieniasta.

 

TALVILOMAN ÄKKILÄHDÖT!

Tärkeä huomio: kohteissa on säävaraus. Ajankohtaisen tilanteen ja aukiolon voit tarkistaa esimerkiksi kunnan verkkosivuilta.

 

Mannerheiminpuisto

Mikaelinkirkon edustalla sijaitsevassa Mannerheiminpuistossa on luisteltu talvisin jo vuodesta 1930 lähtien. Kurkkaa myös muut Turun kaupungin luistelukentät.
Bussi: 12
Lähin pysäkki: Koulukatu

 

Impivaaran hiihtolatu

Turun huolletuin ykköslatu. Impivaarasta löytyy hiihtolatu sekä perinteiselle että luistelutyylille ja lisäksi pulkkamäki. Suksivuokraamosta saat vuokrattua tarvittaessa hiihtovälineet.
Katso Turun kaupungin kaikki hiihtoladut osoitteessa turku.fi/latuinfo
Bussit: 2, 2A, 2B, 2C ja 13
Lähin pysäkki: Markulantie

Impivaara

 

Ruissalo

Ruissalossa on paljon talvista nähtävää ja koettavaa. Löydät saarelta hiihtolatuja, grillauspaikkoja, lintutornin, retkeilypolkuja ja paljon muuta tekemistä talvilomapäiville.
Bussi: 8
Lähin pysäkki: Kansanpuisto

Ruissalo

 

Naantalin luonnonjäät

Naantalissa voi säiden salliessa luistella tai hiihtää upeissa maisemissa luonnonjäillä. Ajankohtaisen latu- ja jäätilanteen näet täältä.
Bussit: 6 ja 7
Lähin pysäkki: Naantali

 

Ruskolle talviretkelle

Ruskon kaupunki ja talkoolaiset ylläpitävät Ruskossa monipuolisia hiihtoreittejä. Ruskon keskustan ympäri voi hiihtää maisemalatua tai yhdyslatua pitkin voi kulkea Turun Ladun majalle, josta on eteenpäin hiihtoyhteys mm. Impivaaran hiihtoladuille.
Ruskon latujen tilanteen voit tarkistaa Ruskon kaupungin nettisivuilta tai Facebookista. Helmikuun 2021 tilanteen näet täältä.
Bussit: 301, 302, 303
Lähin pysäkki: Ruskon keskusta

 

Hirvensalon hiihtokeskus

Hirvensalo tarjoaa poikkeukselliset ulkoilumahdollisuudet monenlaiselle talviurheilijalle. Hiihtokeskuksessa voi laskea maksullisten laskettelurinteiden lisäksi ilmaiseksi lastenrinteessä ja pulkkamäessä. Hiihtokeskuksessa on myös kahvila.
Bussit: 14, 15, 51, 53, 55, 56.
Lähin pysäkki: Pujottelumäki

 

Littoistenjärvi

Littoistenjärvellä on mahdollisuuksia monipuoliseen talvilomapäivän viettoon: löydät alueelta hiihtoladun, luisteluradan ja talviuintipaikan.
Bussit: 2B ja 2C
Lähin pysäkki: Ukonkatu

 

Kupittaan luistelumato

500 metriä pitkä luistelurata Kupittaanpuistossa Kupittaan urheiluhallin vieressä. Sopii kaiken ikäisille luistelijoille.
Bussit: 7, 9, 13, 61
Lähin pysäkki: Uudenmaantulli

 

Kakskerranjärvi

Kakskerranjärven jää on suosittu hiihto-, kävely- ja retkiluistelukohde. Pääsy jäälle uimarannan kohdalta ja ponttooniin päällä on mahdollisuus vaihtaa luistimet. Mikäli sää ei salli jäälle menoa, läheltä löytyy myös Harjattulan golfkentän hiihtolatu.
Bussi: 15
Lähin pysäkki: Brinkhall

Kakskerranjärvi

Parmaharjun luontopolut

Liedon Parmaharjulta lähtee 6 ja 9 kilometrin pituiset merkityt luontopolut sekä minilenkki 1,6 km. Luontopolkujen opastus lähtee Parmaharjun grillikatoksen nurkalta. Erikoisuutena Parmaharjulta löytyy myös 1960-luvun lopulla rakennetut mäkihypyn hyppyrimäet.
Bussi: 614
Lähin pysäkki: Parmaharju

 

Raision Kerttulan hiihtolatu

Talvilomailijoiden kannattaa pitää mielessä myös Raision hiihtomaastot. Esimerkiksi keskustan lähellä Kerttulassa sijaitsee eri mittaisia valaistuja hiihtolatuja, joista pääsee yhdyslenkkiä pitkin myös valaistuille Petäsmäen hiihtoladuille.
Lue lisää Raision kaupungin sivuilta.
Bussit: 6 ja 7
Lähin pysäkki: Varppee

 

 

Joko kävit näissä kohteissa?

KAARINA

Järvelän kosteikko

Kaarinan ja Liedon rajalla, Littoistenjärven pohjoispuolella sijaitsee hieno linturetkikohde. Kosteikolla pesii runsaasti erilaisia lintuja, joita voi tarkkailla vaikka lintutornista.
Bussi: 2B, 2C
Lähin pysäkki: Ukonkatu
Lue lisää Järvelän kosteikosta.

 

Tuorla

Historiallisella Tuorlan alueella voi tutustua kauniiseen kartanoon ja sen puutarhaan. Kartanon ohi kulkee satoja vuosia vanha Kuninkaantie Tukholmasta Viipuriin. Tuorlan observatorioon pääsee vierailulle esimerkiksi avoimien ovien aikana.
Bussit: 700-707
Lähin pysäkki: Tuorla I
Lue lisää Tuorlasta.

 

Vaarniemi

Vaarniemen luonnonsuojelualueella voi ihastella tammivanhuksia sekä maisemia aina Turkuun asti, kun kiipeää korkean kallion päälle Vaarniemen näkötorniin. Vaarniemestä pääsee jatkamaan matkaa Rauvolanlahdelle sekä Katariinanlaaksoon.
Bussit: 7, 221
Lähin pysäkki: Rauvolantie
Lue lisää Vaarniemen näkötornista.

 

Huttalan linnavuori

Huttalan linnavuori on 74 metriä korkea jyrkkärinteinen mäki, joka on ollut käytössä kahteen otteeseen: esiroomalaisella ajalla 500 eaa.–0 sekä rautakauden lopussa 1000–1100-luvuilla.
Bussit: 702–706
Lähin pysäkki: Lystilä I
Lue lisää Huttalan linnavuoresta.

 

Kuusiston linnanrauniot

Piikkiönlahden rannalla sijaitseva Kuusiston keskiaikainen piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi. Linna oli käytössä 1200-luvun lopulta vuoteen 1528.
Bussi: K2
Lähin pysäkki: Kuusiston kartano
Lue lisää Kuusiston linnasta.

LIETO

Kuoviluoto

Kuoviluodon luonnonsuojelualue on lähes neljän hehtaarin suuruinen rauhoitettu alue Littoistenjärven rannassa. Kuoviluodon vanhimmat männyt ovat liki 200-vuotiaita ja vanhimpien kuustenkin ikä on yli 150 vuotta.
Bussit: 2B, 2C
Lähin pysäkki: Verkatehdas
Lue lisää Kuoviluodosta.

 

Verkatehdas

Littoisten verkatehdas perustettiin vuonna 1823 Suomen ensimmäisten teollisuuslaitosten joukossa. Alue on luokiteltu merkittäväksi kulttuurihistorialliseksi ympäristöksi.
Bussit: 2B, 2C
Lähin pysäkki: Verkatehdas
Lue lisää Littoisten Verkatehtaasta.

 

Nautelankoski

Kaunis Nautelankoski rantoineen on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Alueeseen voi tutustua joen molemmilla puolilla kulkevaa luontopolkua pitkin.
Bussit: 402
Lähin pysäkki: Nautelankoski
Lue lisää Nautelankoskesta.

 

Liedon Vanhalinna

Liedon Vanhalinna on yksi Suomen merkittävimmistä esihistoriallisista ja varhaishistoriallisista muinaislinnoista. Sen jyrkkärinteinen kalliomäki kohoaa 55 metriä merenpintaa korkeammalle. Mäen juurella on voi tutustua Vanhalinnan tilan kauniiseen kartanomiljööseen.
Bussi: 6
Lähin pysäkki: Vanhalinna I
Lue lisää Liedon Vanhalinnasta.

NAANTALI

Vanhakaupunki

Naantalin kaupunki syntyi birgittalaisluostarin kupeeseen ja siellä voi ihastella suomalaista puukaupunkirakentamista. Kadut, kujat ja 1700- ja 1800-luvuilta peräisin oleva rakennuskanta ovat Naantalin vanhan kaupungin omaleimaisia piirteitä.
Bussit: 6, 7
Lähin pysäkki: Naantali
Lue lisää Vanhasta kaupungista.

 

Kuparivuori

Kuparivuori kohoaa vanhan kaupungin takana 25–30 metriä merenpinnan yläpuolelle. Se on korkea kallio, jolla on jyrkät seinämät. Kuparivuoren laelta on kauniit näköalat Kultarantaan ja kaupungin yli.
Bussit: 6, 7
Lähin pysäkki: Naantali
Lue lisää Kuparivuoresta.

 

Luolalanjärvi

Naantalin kehittyminen kylpyläkaupungiksi sai alkunsa Luolalanjärven rannalta löytyneestä Viluluodon lähteestä. Järveä kiertää luontopolku ja rannoilla on kaksi lintutornia.
Bussit: 6, 7
Lähin pysäkki: Rantaruona
Lue lisää Luolalanjärvestä.

RAISIO

Alppiruusupuisto

Satojen alppiruusujen kukinta ajoittuu toukokuun loppupuolelta juhannuksen tienoille, jolloin puistossa kannattaa vierailla.
Bussit: 6, 7, 206
Lähin pysäkki: Kirkko
Lue lisää Alppiruusupuistosta.

 

Haunisten allas

Haunisten allas on vuonna 1973 rakennettu tekojärvi, jonka rantoja pitkin kiertää kävelyreitti. Reitin varrella on muun muassa kaksi laavua, ja alueelta löytyy myös täysimittainen frisbeegolfrata.
Bussit: 220, 221, 300
Lähin pysäkki: Kauppakeskus Mylly
Lue lisää Haunisten altaasta.

 

Vaskipolku

Vaskipolun varrella voi tutustua myöhäisrautakautisiin nähtävyyksiin. Polku kulkee Raisionjokivartta myötäillen Ihalan ja Huhkon alueilla.
Bussit: 6, 7
Lähin pysäkki: Huhko
Lue lisää Vaskipolusta.

 

Uikkupolku

Raisionlahti kuuluu Varsinais-Suomen merkittävimpiin muuttolintujen levähdys- ja ruokailupaikkoihin. Nelikilometrinen Uikkupolku kiertää Raisionlahden luonnonsuojelualueen pitkin rantaniittyjä. Reitin varrella on myös lintutorni.
Bussi: 206
Lähin pysäkki: Kaanaan koulu
Lue lisää Uikkupolusta.

TURKU

Virnamäki

Virnamäestä, Halistenkosken yläjuoksulta löytyvät luontopolku sekä rautakautinen lehtomainen muinaisjäännösalue. Tavallisin muinaisjäännöstyyppi alueella on kuppikivet, joille on muinoin käyty uhraamassa.
Bussit: 55, 56
Lähin bussipysäkki: Halistensilta
Lue lisää Virnamäestä.

 

Halistenkoski

Halistenkoskelta on helppo lähteä hiekkapolulle ihailemaan Aurajokivarren vehreitä maisemia. Halistenkoskella voi viettää päivän vaikka meloen – se on myös suosittu kalastuspaikka.
Bussit: 55, 56
Lähin bussipysäkki: Halistensilta
Lue lisää Halistenkoskesta.

 

Mikkolanmäki

Itäharjun teollisuusalueen ja asuinalueen välissä sijaitsevalla Mikkolanmäellä on pala historiaa: korkealta mäeltä löytyy toisen maailmansodan aikana ilmatorjuntapatterin käytössä olleita bunkkereita. Ränsistyneitä bunkkereita koristavat rouheat graffitit.
Bussi: 12
Lähin bussipysäkki: Jaanin paloasema
Lue lisää Mikkolanmäestä.

 

Varissuon kuntorata

Kuntoradan polut risteilevät kauniissa lehtometsässä.
Bussi: 2, 2A, 2B, 2C, 12, 32, 42
Lähin bussipysäkki: Kohmonkuja

 

Kuralan kylämäki

Kuralan Kylämäessä pääsee vierailemaan aidossa 1950-luvun maalaiskylässä, jossa voi seurata maatilan askareita ja kotieläinten touhuja.
Bussit: 2, 2A, 2B, 2C
Lähin pysäkki: Kylämäki
Lue lisää Kuralan kylämäestä.

 

Luolavuori

25-hehtaarisella Luolavuoren luonnonsuojelualueella on yksi Suomen komeimmista luolista, varhaismetallikautisia kivistä kasattuja hautaröykkiöitä sekä satoja vuosia vanha Turun kaupungin rajakivi Ropovaha.
Bussi: 18
Lähin pysäkki: Luolavuoren koulu
Lue lisää Luolavuoresta.

 

Uittamon bunkkerit

Uittamolle rakennettiin talvisodan aikana ilmatorjuntapatteristo, joka saatiin valmiiksi vasta viisi päivää sodan päättymisen jälkeen. Bunkkereilta on hienot näköalat kaupungin ylle.
Bussit: 9, 13
Lähin pysäkki: Uittamo City tai Rätiälänkatu
Lue lisää Uittamon bunkkereista.

 

Katariinanlaakso ja Rauvolanlahti

Katariinanlaakso tunnetaan jalopuita kasvavista lehtosaarekkeistaan. Sen kautta voi kulkea lintuvesien suojeluohjelmaan kuuluvalle Rauvolanlahdelle, joka on suosittu linturetkeilykohde. Rauvolanlahdelle pääsee myös Kaarinasta Vaarniemen luonnonsuojelualueiden kautta.
Bussi: 9
Lähin pysäkki: Juhanankatu  
Lue lisää Katariinanlaaksosta.
Lue lisää Rauvolanlahdesta.

 

Tähkäpuisto

Tähkäpuiston historia ulottuu aina 1530-luvulle asti, jolloin Kustaa Vaasa määräsi alueen Turun porvarien nautintoalueeksi. Noin puolet puistosta on luonnonmukaista maisemaniittyä ja ulkoilumetsää, jossa kulkee pitkospuut. Puiston ylpeys on ruusutarha, joka on Suomen suurin historiallisten ruusujen rosarium.
Bussit: 7, 700–707, 801, 901–903
Lähin pysäkki: Tähkäpuisto
Lue lisää Tähkäpuistosta.

 

Ylösnousemuskappeli

Arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema Ylösnousemuskappeli Turun hautausmaalla vangitsee tunnelmallaan. Bryggmanin tyylin mukaisesti luonto on kappelissa keskeisessä roolissa ja suuren salin yhtenäinen lasiseinä avaa näkymän mäntymetsään.
Bussit: 9, 12, 99
Lähin pysäkki: Uusi hautausmaa
Lue lisää Ylösnousemuskappelista.

 

Nunnavuoren pirunpelto

Yli 63 metrin korkeuteen kohoava Nunnavuoren kalliomäki sijaitsee Runosmäen ja Impivaaran välissä ja vuoren laelta avautuu hieno näköala. Vuorella on vajaan hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue, sillä laelle on muinaisen Itämeren vaiheen aikana syntynyt Turun seudun merkittävin muinaisranta eli pirunpelto.
Bussi: 18
Lähin pysäkki: Signalistinpolku
Lue lisää Nunnavuoren pirunpellosta.

 

Pomponrahka

Pomponrahka kuuluu valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan ja se on tunnettu rikkaasta perhosfaunastaan. Lisäksi Suomessa tavatusta 600 hämähäkkilajista yli kolmasosa elää Pomponrahkalla.
Bussi: 18
Lähin pysäkki: Kiikku
Lue lisää Pomponrahkasta.

 

Metsäkylä-Kuninkoja

Rauhoitetulta Metsäkylä-Kuninkojan-alueelta löytyy puronrantaniittyjä, lehtoja, tuoretta kangasmetsää, pieniä ketoja sekä karuja kallioita. Alueen lintulajisto ja pesimäparien määrä kilpailevat parhaiden eteläsuomalaisten lehtojen kanssa.
Bussit: 300–303
Lähin pysäkki: Asentajankatu
Lue lisää Metsäkylä-Kuninkojasta.

 

Mälikkälän metsä

Polkuverkosto kattaa koko Mälikkälän metsän, jonne kätkeytyy vehreitä satumetsämaisemia, isompia ja pienempiä lohkareita, jäkäläisiä kallioalueita, solisevia puroja ja pari jyrkännettä.
Bussit: 300–303
Lähin pysäkki: Länsinummi
Lue lisää Mälikkälän metsästä.

 

Muhkurinmäki

Rauhoitettu tammivaltainen metsikkö sijaitsee Muhkurin kaupunginosassa Naantalin pikatien ja Uudenkaupungin radan välissä. Rehevä kalliometsikkö on mielenkiintoinen tutkimuspaikka sekä lintubongareille että sieniharrastajille.
Bussi: 20
Lähin pysäkki: Autokatsastus
Lue lisää Muhkurinmäestä.

 

Kasvitieteellinen puutarha

Kasvitieteellisen puutarhan kokoelmassa on yli 5 000 lajia maapallon eri ilmastovyöhykkeiltä. Jos sää ei suosi puutarhakierrosta, kasvihuoneet tarjoavat runsaasti ihmeteltävää.
Bussi: 8
Lähin pysäkki: Rauhalantie
Lue lisää Kasvitieteellisestä puutarhasta.

 

Kuuva

Ruissalon Kuuvannokka on kalliorantaa, josta aukeaa avarat merimaisemat Airistolle. Kuuvan kauniit rantakalliot ovat oiva paikka auringosta, maisemista ja retkieväistä nauttimiseen.
Bussi: 8
Lähin pysäkki: Kuuva
Lue lisää Kuuvasta.

 

Friskalanlahti

Hirvensalossa sijaitseva Friskalanlahti on rauhoitettu luonnonsuojelulailla. Lahti kuuluu valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan ja sisältyy Natura 2000 -verkostoon. Lintukohteena tunnetulla Friskalanlahdella pesii viisikymmentä lintulajia, joita voi tarkkailla lintutornista.
Bussit: 14, 15, 55
Lähin pysäkki: Friskalantie
Lue lisää Friskalanlahdesta.

 

Taidekappeli

Arkkitehtuurillaan ihastuttava Pyhän Henrikin Ekumeeninen Taidekappeli sijaitsee Hirvensalossa. Veistosmaisella rakennuksella on kuparinen ulkokuori ja puinen sisus.
Bussi: 14, 15, 54, 55
Lähin pysäkki: Meri-Karina
Lue lisää Taidekappelista.

 

Brinkhallin kartano

Kakskerran saarella sijaitsevan historiallisen kartanon uusklassinen päärakennus on rakennettu 1790-luvulla, ja se on tyylilajinsa ensimmäinen Suomessa. Kartanon yli 300-vuotias Hedelmäpuutarha on alkuperäisessä ruutukaavassaan, ja kartanolla voi lisäksi ihailla englantilaista maisemapuutarhaa.
Bussi: 15
Lähin pysäkki: Brinkhall
Lue lisää Brinkhallin kartanosta.

 

Kurjenrahkan kansallispuisto ja Kuhankuono

Kurjenrahkan kansallispuistossa voi nauttia kauniista luonnosta eri mittaisilla reiteillä. Kansallispuiston tunnetuin nähtävyys on Kuhankuonon rajakivi, jossa kohtaavat seitsemän eri kuntaa. Kansallispuiston reitit ovat osa laajemman alueen kattavaa Kuhankuonon reitistöä.
Bussit: 21, 23
Lähin pysäkki: Kuhankuonon P-alue
Lue lisää Kurjenrahkan kansallispuistosta.
Lue lisää Kuhankuonosta.