Fölissä käynnistyy lähimaksamisen kokeilujakso

18.12.2020 15:39

Fölissä käynnistyy lähimaksamisen kokeilujakso

Lähimaksu eli matkan maksaminen pankki- tai luottokortilla tulee mahdolliseksi Fölin liikenteessä arviolta tammikuussa 2021. Uuden maksutavan testaaminen aloitetaan lauantaina 19.12. linjalla 1, joka liikennöi Turussa sataman, keskustan ja lentoaseman välillä. Kokeilujakson aikana kyseisellä linjalla voi maksaa lähimaksuominaisuudella varustetulla maksukortilla, jota näytetään bussin lukijalaitteelle. Bussilippua ei tulostu, vaan maksukortti toimii matkalippuna. Testausjakson aikana on huomioitava, että lipun vaihto-oikeus on voimassa vain linjan 1 busseihin, sillä muissa busseissa lähimaksu ei vielä toimi. Kaikki vanhat maksutavat jäävät käyttöön, eli myös käteinen kelpaa edelleen kaikilla Fölin linjoilla.

Kokeilujakson aikana lähimaksuissa voi esiintyä ongelmia. Testijakson tarkoituksena on löytää mahdollisia virheitä, jotka korjataan järjestelmään ennen kuin lähimaksaminen otetaan kokonaisuudessaan käyttöön Fölin liikenteessä.  Mikäli lähimaksu ei toimi, asiakkaan tulee ostaa lippu muulla tavalla eli esimerkiksi Föli-sovelluksesta tai käteisellä kuljettajalta. Virhetilanteissa Föli toivoo asiakkaiden antavan palautetta, erityisesti silloin, jos maksukortti ei toimi bussissa. Palautetta voi antaa osoitteessa turku.fi/palaute.

Järjestelmä laskee edullisimman lipun kerta- ja vuorokausilipun väliltä 

Maksukorttia tai mobiililaitetta näytetään bussin lukijalaitteelle jokaisen matkustuksen yhteydessä eli jos asiakas esimerkiksi matkustaa usealla eri bussilla kahden tunnin vaihtoajan sisällä, maksukorttia näytetään lukijalaitteelle jokaisen bussiin nousun yhteydessä.

Lähimaksulla ostettaessa kertalippu on normaalihintainen eli 3 euroa ja se sisältää 2 tunnin vaihto-oikeuden. Lipun lopullinen hinta määrittyy kuitenkin osto- ja matkustuskertojen mukaan siten, että matkustaja saa aina edullisimman mahdollisen lipun. Esimerkiksi jos asiakas ostaa päivän aikana kolmannen kertalipun (normaalihinta olisi 3 x 3 euroa = 9 euroa), lähimaksulla ostettu lippu muuttuu päivälipuksi (8 euroa). Perityt maksut ja tehdyt matkat voi tarkistaa Fölin nettilatauspalvelusta. Sieltä voi halutessaan myös tulostaa kuitin.

Matkan voi maksaa Visa, Mastercard ja Eurocard -maksukorteilla sekä mobiililaitteilla, kuten Apple Pay, Pivo ja Google Pay. Kaikilla luottokorteilla ei voi maksaa, esimerkiksi Diners Club ja American Express eivät toimi.

Asiakkaan tulee käyttää samaa maksukorttia tai mobiililaitetta jokaisella tekemällään matkalla, jotta veloitettava summa on oikea. Samalla lähimaksuominaisuudella varustetulla maksukortilla tai mobiililaitteella voi maksaa vain yhden henkilön matkat eli toistaiseksi maksukortilla ei voi maksaa esimerkiksi lapsensa matkaa.  

Lähimaksamisen toivotaan lisäävän joukkoliikenteen käyttöä ja helpottavan matkantekoa. Pankkikortilla maksaminen helpottaa erityisesti satunnaisesti matkustavia ja madaltaa kynnystä käyttää joukkoliikennettä.

 

Lue lisää: foli.fi/lähimaksu

 

 

Suosittele

Ajankohtaista

14.01.2021 11:28
Käsittelyssä on lausunto lakiluonnoksesta, jolla pyritään edistämään liikenteen päästövähennyksiä.
18.12.2020 13:27
Voit käydä tutustumassa sivustoon osoitteessa beta.foli.fi.