Fölillä käynnissä lukuisia matkustajien palvelua parantavia hankkeita

23.05.2019 12:16

Fölillä käynnissä lukuisia matkustajien palvelua parantavia hankkeita

Turun seudun joukkoliikenne Föli sujuvoittaa liikennettä ja parantaa matkustajien palveluita useilla kehityshankkeilla. Föli kehittää parhaillaan muun muassa reaaliaikaista häiriötiedottamista. Samoin kehitetään erittäin suosittua sähköbussilinjaa numero 1 Turun lentoasemalta satamaan.

Turku on Suomen ensimmäinen kaupunki, joka on sähköistänyt kokonaisen bussilinjan liikennöinnin. Reitillä satama – keskusta – lentoasema kulkevan linjan liikennöinti hoidetaan sähköbusseilla sataman lisävuoroja lukuun ottamatta. Asiakaspalaute sähköbusseista on hyvää, ja sähköbussien määrä tulee kasvamaan lähivuosina Turussa.

Sähköistetyn linjan 1 matkamäärä on noussut 4,4 % viime vuodesta. Matkamäärä on noussut myös kehälinjalla 99, jossa on tehty 16 % enemmän matkoja kuin viime vuonna vastaavana aikana. Lisäksi mm. linja 12 Varissuo - Jyrkkälä (+3,7 %), 14 Satava (+9,9 %) ja linja 221 Myllyyn (+13,1 %) ovat kasvattaneet suosiotaan.

Föli-matkoja on tehty alkuvuoden aikana 9,6 miljoonaa

Föli-matkoja on tehty tammi-huhtikuussa kaikkiaan 9,6 miljoonaa, mikä on 368.000 matkaa vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Matkamäärä on pudonnut keskimäärin 3,7 %.

Eniten matkamäärä on pudonnut Harittu – keskusta – Runosmäki välillä liikennöivällä linjalla 18 (-8,2 %), jossa osa pudotuksesta johtuu Petreliuksen ammattikorkeakoulun ja Lyseon lukion muutoksista. Raision ja Naantalin suuntaan menevillä paljon käytetyillä linjoilla 6, 7 ja 7A matkamäärä on pysynyt samana kuin aiemmin.

Joukkoliikenteen käyttöä sujuvoittavia uudistuksia on luvassa

Matkamäärän vähenemiseen on vaikuttanut joukkoliikenteen vaihtopaikkojen hajauttaminen ja liikenteen ja pysäkkien poikkeusjärjestelyt Turun keskustassa. Henkilöautojen suuri määrä Auransillalla sekä Aurakadun ja Linnankadun risteyksessä on aiheuttanut busseille viivästyksiä.

-Haluamme muistuttaa, että keskustaan kannattaa tulla joukkoliikennevälineillä ja että Turun keskusta ja tori palvelevat asiakkaita kuten ennenkin, Sirpa Korte sanoo.

Osa Fölin pysäkeistä sijaitsee nykyään Puutorilla. Matkamääräpudotus onkin suurin niillä linjoilla, jotka lähtevät nykyään Puutorilta.

Asiakkaat ovat myös vaihtaneet reittejä toisiksi sen mukaan, kulkeeko bussi keskustasta. Esimerkiksi Myllyyn kulkeva matkustajamäärä on kokonaisuudessaan pysynyt samana, mutta osa matkustajista on siirtynyt käyttämään Puutorilta lähtevän linjan 300 sijaan Aurakadulta lähtevää linjaa 221.

Joukkoliikenne jatkaa nykyisillä reiteillään kauppatorin valmistumiseen saakka. Liikennöintiä kuitenkin pyritään sujuvoittamaan, ja häiriönhallintaa sekä joukkoliikenteen käyttöä helpottavia sähköisiä palveluita kehitetään jatkuvasti.

-Asiakkaille tarjottavan informaation kehittämisessä keskitytään tällä hetkellä mm. peruuntuneista vuoroista tiedottamiseen, sillä sen koetaan lisäävän merkittävästi joukkoliikenteen luotettavuutta. Kehitettävien palveluiden kärjessä on myös muu ajantasainen asiakasinformaatio, kuten seuraavan bussin saapumisajan kertovat sähköiset pysäkkinäytöt ja netissä toimivat aikataulu- ja reittihakupalvelut, joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte kertoo.

Syksyllä joukkoliikenteeseen on tulossa Fölin asiakkaiden ja kuntalaisten toivomia uudistuksia. Satunnaisten joukkoliikenteenkäyttäjien matkanteko helpottuu, kun busseissa otetaan käyttöön lähimaksaminen, eli kyytiin voi nousta vain pankki- tai luottokorttiaan vilauttamalla. Käteistä rahaa ei siis enää uudistuksen jälkeen tarvita kertalipun ostoon. Lähimaksaminen lyhentää pysäkkipalveluaikoja ja nopeuttaa näin bussien kulkua.

Lisäksi Turun kaupunki ottaa elokuussa käyttöön Fölin työsuhdematkalipun työntekijöilleen. Myöhemmin syksyllä Fölin uudistettu työsuhdematkalippu tulee mahdolliseksi myös muille alueen organisaatioille ja yrityksille.

Suosittele

Ajankohtaista