Föli täyttää viisi vuotta 1.7.2019

28.06.2019 09:29

Föli täyttää viisi vuotta 1.7.2019

Muistatko ajan ennen seudullista joukkoliikennettä? Viisivuotias Föli on innokas kokeilija ja moderni liikennemuoto. Lomasesongin vuoksi juhlallisuudet saavat vielä odottaa syksymmälle.

Turun seudun joukkoliikenne Föli perustettiin 1.7.2014. Kuuden kunnan eli Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin, Liedon ja Ruskon tavoitteena oli toteuttaa joukkoliikenne, joka olisi asiakkaalle helppokäyttöinen ja edullinen.

Valttina vyöhykkeetön matkustaminen

Yhteinen joukkoliikenne perustettiin heti kun lainsäädäntö mahdollisti sen kesällä 2014. Erityisesti haluttiin, että bussimatkustajan ei tarvitsisi välittää kuntarajoista, kuten ei henkilöautoilijankaan. Niinpä päädyttiin Suomessa ainutlaatuiseen ratkaisuun, jossa lipun hinta on sama matkan pituudesta riippumatta. Lippujen hintoja ei ole korotettu kertaakaan Fölin viiden vuoden aikana.

Matkamäärä lähti seudulla hurjaan kasvuun, kun hinnat alenivat ja joukkoliikennetarjonta parani. Myös turkulaiset käyttävät innokkaasti mahdollisuutta kulkea samalla lipulla koko alueella. Nykyään Fölissä tehdään jo noin 27 miljoonaa matkaa vuodessa.

– Föli haluaa palvella asiakkaita niin hyvin, että kulkeminen ilman henkilöautoa on mahdollista vuorokaudenajasta riippumatta, kertoo joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Lue lisää joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Kortteen ajatuksia Föliblogin Viisi vuotta fiiliksissä -kirjoituksesta.

Viiden vuoden aikana tapahtunutta

  • 1.7.2014: Föli käynnistyy.
  • 2015: Fölin ensimmäisenä kokonaisena vuonna matkoja tehdään reilut 25 miljoonaa.
  • 2016: Föli aloittaa Ykkösten Föli -koulukierroksen, joka jatkuu edelleen. Liikenteeseen tulee ensimmäinen sähköbussi.
  • 2017: Föli kokeilee kesällä vesibussiliikennettä, joka osoittautuu menestykseksi. Uusi reittiopas otetaan käyttöön.
  • 2018: Turun kaupunkipyörät eli föllärit otetaan käyttöön. Vesibussiliikenteeseen otetaan toinenkin alus. Matkoja tehdään jo yli 27 miljoonaa.
  • 2019: Varhaisiin arkiaamuihin ja arki-iltoihin lisätään liikennettä. Föli liikennöi läpi juhannuksen. Loppuvuodesta tulevat käyttöön sähköinen työmatkakortti sekä pankkikortilla tehtävä lähimaksaminen.

 

Suosittele

Ajankohtaista

01.06.2020 11:09
Kaupunkilaiset voivat kokeilla kaupunkipyöräilyä maksutta kuukauden ajan.
28.05.2020 09:04
Lähimaksaminen saadaan käyttöön Fölin liikenteessä arviolta tulevana syksynä.