Föli-fillarit valmistautuvat talveen

11.10.2018 12:46

Föli-fillarit valmistautuvat talveen

Turun oma kaupunkipyöräjärjestelmä on ollut toiminnassa pian puoli vuotta ja fölläreillä on ajettu yli 130 000 matkaa. Nyt Suomen ensimmäinen ympärivuotinen kaupunkipyöräjärjestelmä valmistautuu talvikauteen: lokakuussa föllärit saavat alleen nastarenkaat.

Föli-fillareiden 34 kiinteää asemaa, 3 kiertävää POP-UP -asemaa sekä Skanssin kauppakeskuksen sponsoroima yksityinen asema pysyvät toiminnassa koko vuoden ympäri. Nastarenkaiden vaihdon yhteydessä pyörät huolletaan kokonaisuudessaan kuntoon talvea varten.

Talvipyöräilijöiden arkea helpottamaan avataan jälleen marraskuussa myös talvipyöräilyn testireitti. Harjasuolausmenetelmällä sulana pidettävä talvipyöräilyreitti poikkeaa hieman viimevuotisesta, mutta kulkee pääpiirteissään kaupungin halki mukaillen suosituimpia pyöräilyreittejä. Talvipyöräilyreitistä tiedotetaan tarkemmin lokakuun aikana

Föllärit datankeräyksen etulinjassa

Föli-fillarit ovat osa Turun kaupungin Smart and Wise kärkihanketta, jossa digitalisaatiota ja sen synnyttämää avointa dataa hyödynnetään edistämään kaupunkilaisten hyvinvointia ja kaupungin kilpailukykyä.

Föli-fillarit on moderni järjestelmä, joka tuottaa päivittäin tarkkaa dataa sekä pyöristä että niiden asemista. Parhaillaan Föli-fillareista kerättävien tietojen avulla testataan avoimen rajapinnan datan luotettavuutta. Kaikki pyörien käytöstä saatava tieto tullaan julkaisemaan reaaliaikaisena avoimena datana Föli-fillareiden sivuilla osoitteessa www.foli.fi/kaupunkipyorat.


Alla muutamia esimerkkejä Föli-fillareiden datasta.

Kaupunkipyörät opiskelijoiden ja työmatkalaisten suosiossa

Föli-fillareiden käyttäjämäärät ovat olleet vapun käyttöönottopäivästä saakka tasaisesti nousussa. Elo- ja syyskuun aikana matkoja tehtiin yhteensä yli 52 000.

Ylivoimaisesti suosituimmat fölläriasemat sijaitsevat kampusalueella. Ikituurin asema Turun ylioppilaskylässä sekä Hämeenkadun asema Ylioppilastalojen edessä ovat pitäneet kärkisijaa koko vajaan puolivuotisen mittauskauden ajan. Turun keskustan asemista kärkikolmikkoon kiiri Vähätorin asema.

 

 

 

Käyttäjämäärät ja heatmap kertovat, että erityisesti opiskelijat ovat ottaneet föllärit omakseen. Yleisesti ottaen kampusalueelle sijoiteut asemat ovat nostaneet suosiotaan syyslukukaden alkaessa.

Kuva alla: Föli-fillariden Heatmap. Mitä tummempi väri, sen suositumpi asema.

 

Föli-fillarit ovat löytäneet tiensä myös osaksi keskustassa työskentelevien arkea. Arkipäivinä työssäkäyvien liikkeet ja aamu- ja iltapäiväruuhkat näkyvät käyttäjädatassa selvästi. Suurimpana kesälomakuukautena heinäkuussa sekä yleisesti viikonloppuisin pyörien käyttö on ollut vähäisempää, joskin föllärit saavat jonkin verran käyttäjiä myös viikonloppuisin valomerkin aikaan.

POP-UP -asemat jälleen uusilla paikoilla

Föli-fillarijärjestelmän kolme POP-UP -asemaa on jälleen vaihtanut paikkaa uusiin kohteisiin. Tällä hetkellä ne ovat sijoittuneet seuraavasti:

  • POP-UP 1: Sepänkatu, Turun AMK
  • POP-UP 2: CM Kupittaa
  • POP-UP 3: S-Market Halinen

POP-UP -asemat pysyvät nykyisillä paikoikoillaan marraskuun loppuun saakka.

Anna palautetta ja kerro toiveesi

Föli-fillareiden kehittämiseksi tehdään jatkuvasti töitä yhdessä kaupunkipyöräjärjestelmän toimittajan Nextbiken kanssa. Asematoiveita ja yleistä palautetta Föli-fillareista voi jättää Turun palautepalvelun kautta: Valitse palautteen aiheeksi kaupunkipyörät / föllärit.

Fölin kausikorttietu jatkuu!

Muistathan, että mikäli sinulla on voimassoleva Fölin kausikortti, saat myös Föli-fillarit maksutta käyttöösi!

1. Käy siis rekisteröitymässä Föli-fillareiden käyttäjäksi osoitteessa www.foli.fi/kaupunkipyorat

2. Liitä Föli-korttisi järjestelmään niin voit käyttää korttia pyörän avaamiseen!

3. Lähde kaupunkipyöräilemään!

Etu on voimassa 30.4.2019 saakka. Huom! Turun kaupungin joukkoliikennelautakunnan päätöksellä etu ei koske muita Fölin matkakortteja, kuten arvokorttia.

Kausimaksu edullisin käyttäjälle

Föli-fillarin 40 euron kausimaksulla saat föllärit käyttöösi 30.4.2019. saakka. Kausimaksulla voit pyöräillä rajattomasti 30 minuutin matkoja, mutta tarvittaessa voi polkea vähän pidempäänkin: Normaalin käyttöajan ylittyessä veloitetaan hinnaston mukainen lisämaksu. Pyörien huolto ja nasterenkaat sisältyvät hintaan!

 

 

Suosittele

Ajankohtaista

20.06.2019 09:03
Rollaattoria käyttävät matkustajat saavat kulkea maksutta arkisin klo 9-12.59 lähtevillä vuoroilla.
13.06.2019 13:31
Kokouksessa käsitellään mm. rollaattorien esteettömyyskokeilun jatkamista.
04.06.2019 12:48
Fölin ja Höyrylaiva s/s Ukkopekan edullisia yhteislippuja on myynnissä Fölin mobiilisovelluksessa.